Eerste oogst in restaurant Lunterse Boer
28 juni 2012 om 00:00 NieuwsLUNTEREN - Gasten van Hotel Restaurant de Lunterse Boer krijgen vanaf deze maand de oogst uit eigen moestuin op het bord geserveerd. De chef tovert de mooiste gerechten op tafel met producten die 's ochtends nog in de tuin stonden.
Niet ver van De Lunterse Boer ligt de Maria Louise Hoeve. Daar is dit voorjaar op een stuk grond van zo'n 1.000 m2 de schop in de grond gegaan voor de aanleg van de nieuwe moestuin met kas. Dat betekent dat er groente, fruit en kruiden in zowel de 'koude grond' als in de kas geteeld wordt.
Pure nostalgie
Het heeft iets nostalgisch en puurs. Een eigen moestuin. In tijden waar consumenten steeds bewuster bezig zijn met voedsel, is een eigen moestuin een prachtig initiatief. Terwijl de moestuin groeit en bloeit, bereidt de chef een diner met pure en eerlijke producten. Fruitbomen, Japanse wijnbes, pastinaak, paarse broccoli, komkommerkruid en aardperen. Maar ook paarse worteltjes en rode biet met gekleurde ringen. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de enorme variatie die de moestuin zal opleveren. De ingrediënten voor kleurrijke en dagverse gerechten. 's Morgens geoogst en 's middags op het bord.
Milieubewuste aanpak
De Lunterse Boer pakt dit 'grondig' aan. Om moestuin en kas te beregenen, is een regenwaterreservoir in de grond geplaatst. Chemie past de tuinman niet toe, dus de gasten eten onbespoten groente en fruit. Om ziektes te voorkomen past de tuinman een roulatieschema toe, zodat de bodem en planten gezond blijven. De tuin wordt bemest met 1-jaar oude stalmest. De kas wordt niet alleen gebruikt voor het telen van kasgroente zoals paprika's, maar ook om plantjes op te kweken. Deze verhuizen daarna naar 'de platte bak', net buiten de kas. In die bak worden de plantjes afgehard om vervolgens tot volle groei te komen in de moestuin.
www.lunterseboer.nl