Afbeelding
Foto: Freek Wolff/BDU

Grondige renovatie raadzaal 'geen luxe', behalve voor GroenLinks

29 juni 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De politieke raadzaal wordt gerenoveerd voor 1,2 miljoen euro. Alle fracties stemden hier donderdagavond mee in, behalve GroenLinks/PE en Charifa el Kaddouri (voormalig PvdA). De aanpak kost 500.000 euro minder dan oorspronkelijk gedacht. Toch niet sober genoeg volgens Eric Leltz. De fractievoorzitter van GroenLinks vindt dat de opknapeurt in deze crisistijd (met accent op het geluid) ook met twee ton gerealiseerd kan worden.

Cees van der Knaap noemde de renovatie ,,geen overbodige luxe''. De burgemeester noemde de Edese raadzaal 'de slechtste van Nederland'. ,,Ik versta u vaak echt niet, het licht is slecht en het lijkt wel of we hier opgesloten zitten in een bunker. We wilden er eerder al geen politiek item van maken, maar dat gebeurde toch. Toen zijn we ermee gestopt en nu hebben we het toch weer opgepakt en er zeer zakelijk in een klankbordgroep naar gekeken. Jammer dat er nu aan het einde van de rit een amendement op tafel komt, want het is jammer om dit onderwerp te politiseren'', aldus Van der Knaap.

Hij wees daarmee op het amendement van de ChristenUnie (CU), gesteund door Burgerbelangen. Die wenste een sticker te plakken op de 500.000 euro die bespaard werd, om dat geld te besteden aan 'sociale cohesie' in de gemeenschap. ,,We moeten het evenwicht tussen mensen en stenen overeind houden'', verklaarde Jos van Heuveln de actie, hoewel hij wel overtuigd is van de renovatienoodzaak.

Buurtbarbecues

Wethouder Evert van Milligen zei dat werken in het sociale domein sowieso wel gebeurt en dat hij juist buurtbarbecues en dergelijke wèl luxe vindt om gemeenschapsgeld aan te besteden. ,,Het moet echt 'basic' besteed worden....'' Dat was blijkbaar overtuigend genoeg, want de CU trok het amendement in. Van Heuveln zag zijn amendement overigens niet als 'aflaat in het verdachtenbankje', want het renovatiebedrag vindt hij goed uit te leggen aan de burgers, waar Peter de Pater (Gemeentebelangen) zich bij aansloot.

GroenLinks bleef met El Kaddouri de poot stijf houden. ,,Ik heb er moeite mee zoveel geld hiervoor uit te geven in deze tijd. Met twee ton kan de verbouwing sober plaats vinden. Laten we het hoogst noodzakelijke doen. Het is nu even niet passend.'' Ruben van Druiten van Burgerbelangen noemde dit 'goedkoop scoren', om te suggereren ,,dat we het geld voor Jan Doedel uitgeven.'' Ook De Pater zag de houding van Leltz als actie 'om zelf een statement te maken'. ,,Maar daarmee misleid je mensen'', aldus de fractievoorzitter, die vindt dat GroenLinks zich niet had verdiept in de materie.

Jaap Boot (CDA) wees erop dat de meubels al 35 jaar oud zijn en vindt het een sober en goed plan, net als de VVD (,,Er is financiering voor en de renovatie is functioneel en noodzakelijk'', aldus Karin Dekker). Astrid Wagenaar van de PvdA vindt dat er slimme oplossingen zijn gezocht en suggereerde dat ook andere organisaties van de raadzaal gebruik kunnen maken.

foto's:

* Overleg tussen raadsleden van diverse fracties donderdagavond in de raadzaal...

* Eric Leltz, de fractievoorzitter werd onder vuur genomen door andere partijen, omdat hij niet pleitte voor een rigoureuze renovatie van de zaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie