Orgelconcert Dick Sanderman in Oud Kerk Ede

29 juni 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Comité Orgelconcerten Ede houdt woensdag 11 juli in de Oude Kerk het tweede concert in de zomerserie. Ditmaal wordt het orgel bespeelt door Dick Sanderman.

Op het programma staan composities van Jan Pieterszoon Sweelinck (Echo Fantasia), Samuel de Lange (Fantasie-Sonate nr. 2), Johannes Barend Litzau (Transcription über die Arie „Agnus Dei,, aus der h moll - Messe von J.S. Bach), Hendrik Andriessen (Premier Choral), Feike Asma (Fantasie over de Avondzang), Marius Monnikendam (Toccata), alsmede eigen werk met tot besluit een improvisatie op een thema uit het publiek.

Dick Sanderman (1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsacte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij Daniel Roth (Franse romantiek), Hans Haselböck (improvisatie) en Jean Guillou, alsmede privélessen improvisatie bij Bert Matter.

In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward. Als solist en als koorbegeleider werkt hij veelvuldig mee aan concerten, radio- en cd-opnamen. Hij maakte verschillende cd-opnames, onder meer met eigen koraalbewerkingen.

Dick Sanderman is in Rijssen werkzaam als directeur van de Muziekschool en als stadsorganist voor het orgel in het gemeentehuis. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde gemeenten van Rijssen en Hellendoorn.

Tevens publiceert hij regelmatig artikelen en verzorgt hij lezingen en workshops, met name op het gebied van het kerkelijk orgelspel. Hij maakt deel uit van een van de redactionele werkgroepen die de verschijning van het nieuwe Liedboek voorbereiden en fungeerde als projectcoördinator voor de bijbehorende begeleidingsbundel voor de psalmen. Van zijn hand verschenen diverse bundels met koraalbewerkingen voor orgel.

De aanvang van het concert is 20.15 uur.

Toegangskaarten tevens programma: 7,00 euro; voor gezinnen is er reductie.

Meer informatie: www.orgelshervormdede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie