Permar Ede overschrijdt loonnorm

4 juli 2012 om 00:00 Voorpagina

Edeleaks ontving op 23 juni 2012 de anonieme brief. Uit navraag van Eric Leltz (GroenLinks/PE), die de site van Edeleaks beheert, mag Van Kouterik bij het zwaar verlies lijdende Permar maximaal 30 uur per week en dat 52 weken per jaar een uurloon van 110 euro declareren. Dat zou hij de afgelopen maanden ook hebben gedaan. Dit betekent dat de interim directeur op jaarbasis 171.600 euro kan declareren.

EDE - Permardirecteur Johan van Kouterik is niet officieel in dienst genomen door het bestuur van het sociaal werkvoorzieningschap als nieuwe algemeen directeur. Op Edeleaks is een anonieme brief te lezen, waaruit blijkt dat de in Achterberg wonende Van Kouterik een arbeidsverband heeft als interim-directeur. Op basis dertig uur per week kan hij 171.600 euro declareren, veel meer dan zijn voorganger, die bij een volle werkweek op jaarbasis 90.000 euro ontving.

door Jan de Boer

,,Dat is veel meer dan het jaarsalaris van de vorig jaar opgestapte directeur Spiegelenberg. Die ontving 90.000 euro op jaarbasis. Het is omgerekend naar een 38-urige werkweek 217.360 euro. En dat is veel meer dan de WOPT-norm (voorheen de Balkenende norm) van 193.000 euro,” zo staat op Edeleaks te lezen.

Over 2011 heeft Permar onder leiding van de interim directeur een verlies van 1.7 miljoen geleden. ,,Als het tegen zit, zal de gemeente Ede met gemeenschapsgeld moeten bijpassen. Permar staat alvast als risico van drie euro miljoen in de boeken van de gemeente Ede.” Op Edeleaks wordt afgevraagd waarom er een persbericht naar buiten is gebracht dat Van Kouterik is benoemd tot algemeen directeur.

De Edese wethouder Roel Kremers, ook voorzitter van het bestuur van Permar, zegt in een reactie dat Johan van Kouterik voor een jaar, tot 1 april 2013, op een uurtarief van 110 euro is aangenomen als algemeen directeur. ,,In de markt moet je dan dit soort bedragen betalen. Wij wilden hem binden aan de ambitieuze begroting, waaraan hij zich heeft gecommitteerd. In januari 2013 kijken wij of hij de begroting al dan niet heeft gehaald.”

In januari gaat het bestuur van Permar, aldus Roel Kremers, opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor een verlenging van het contract van Johan van Kouterik. Volgens hem is er in maart gekozen voor een tijdelijk dienstverband, omdat dit in de huidige arbeidsmarkt steeds meer gebeurt. ,,Dan spreken wij over de normale schalen voor de functie van algemeen directeur van Permar. Of Van Kouterik bereid is dat te accepteren en dan aanblijft als algemeen directeur, weet ik niet.”

Leon Meijer (ChristenUnie) vindt dat werknemers in het publieke domeinen, dus ook bij Permar, zich aan de Balkenendenorm moeten houden. Volgens hem is het bestuur van Permar niet transparant geweest over het salaris van Johan van Kouterik. ,,Het is schrikken dat een bedrag van 171.600 euro wordt neergeteld voor de functie van algemeen directeur van een sociale werkplaats. En dan met name voor een sociale werkplaats, die in zwaar financieel weer zit.”

,,Van Kouterik is gepresenteerd als de man uit het bedrijfsleven, die met zijn contacten en met zijn ervaring in het bedrijfsleven, een goede aanwinst zou zijn voor Permar,” gaat Meijer verder. ,,Dat geloof ik ook. Zijn expertise is hard nodig bij Permar, hij is in staat om Permar de goede kant op te krijgen. Van de bijdragen die ik nu hoor krijg ik een bijsmaak. In Nederland praten we er steeds over dat de medewerkers in de sociaal werkvoorzieningschappen met 130 procent van het minimum loon te veel verdienen. Dat staat in schril contrast met de bedragen die Van Kouterik ontvangt.”

Eric Leltz (GroenLinks/PE) vindt het vreemd dat Van Kouterik nog steeds op interim-basis werkt bij Permar. ,,Ik heb altijd gehoord dat hij benoemd is tot algemeen directeur.” Voor Leltz is het jaarsalaris van Van Kouterik onverteerbaar. ,,Het bestuur heeft iemand binnengehaald, die op basis van 38 uur boven de Balkenendenorm komt. In een persbericht werd gesuggereerd dat Van Kouterik is aangenomen tot algemeen directeur, terwijl dat niet zo is. Men had kunnen zeggen ‘we willen hem houden en zetten het interim-directeurschap nog even voort’. Inwoners van Ede zijn misleid.”

Foto: John van Kouterik

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie