Lunterse Boer oogst

11 juli 2012 om 00:00 Ondernemend

EDE - ,,Jonge mensen ervan bewust maken wat ze kunnen met techniek’’. Dat is de voornaamste reden waarom Van de Beek Bouwadvies drie leerlingen van het Technasium, onderdeel van Het Streek, de gelegenheid wilde geven om eens een keer een echte opdracht voor het bedrijfsleven te maken.

Het bouwkundig adviesbureau is de laatste tijd steeds meer betrokken bij haalbaarheidsstudies voor de herontwikkeling van bestaande bedrijfspanden.

,,Wij vinden dat je bij de herontwikkeling van een pand niet alleen het uiterlijk aan moet pakken, maar ook naar het energieverbruik moet kijken. Nog een stap verder is de vraag hoe het pand vervolgens past in de bestaande omgeving.’’

Met die randvoorwaarden in het achterhoofd ging het drietal aan de slag. Voor een echt bestaand pand op het industrieterrein Frankeneng werd een plan gemaakt waarin de drie beschreven hoe ze dit pand een tweede leven wilden geven. Leerzaam voor hen, maar ook voor Van de Beek Bouwadvies.

Gert van de Beek: ,,Deze leerlingen gaan er helemaal onbevangen in, en dan komen er vaak best goede oplossingen, die je zelf nog niet had bedacht.”

Hij wil wel vaker een dergelijk project doen. Al was het maar om meer jongeren de bouw in te krijgen. ,,Er zit momenteel wel en dip in de bouw, maar daar komt een eind aan, en dan krijgen we weer een nieuw probleem: het vinden van goede mensen. Op deze manier hopen wij een bijdrage te leveren om mensen geïnteresseerd te krijgen voor ons geweldige vak.”

LUNTEREN - Gasten van Hotel Restaurant de Lunterse Boer krijgen vanaf deze maand de oogst uit eigen moestuin op het bord geserveerd. De chef tovert de mooiste gerechten op tafel met producten die ‘s ochtends nog in de tuin stonden.

Niet ver van De Lunterse Boer ligt de Maria Louise Hoeve. Daar is dit voorjaar op een stuk grond van zo’n 1.000 m2 de schop in de grond gegaan voor de aanleg van de nieuwe moestuin met kas. Dat betekent dat er groente, fruit en kruiden in zowel de ‘koude grond’ als in de kas geteeld wordt.

Het heeft iets nostalgisch en puurs. Een eigen moestuin. In tijden waar consumenten steeds bewuster bezig zijn met voedsel, is een eigen moestuin een prachtig initiatief. Terwijl de moestuin groeit en bloeit, bereidt de chef een diner met pure en eerlijke producten. Fruitbomen, Japanse wijnbes, pastinaak, paarse broccoli, komkommerkruid en aardperen. Maar ook paarse worteltjes en rode biet met gekleurde ringen. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de enorme variatie die de moestuin zal opleveren. De ingrediënten voor kleurrijke en dagverse gerechten. ‘s Morgens geoogst en ‘s middags op het bord.

De Lunterse Boer pakt dit ‘grondig’ aan. Om moestuin en kas te beregenen, is een regenwaterreservoir in de grond geplaatst.

Chemie past de tuinman niet toe, dus de gasten eten onbespoten groente en fruit. Om ziektes te voorkomen past de tuinman een roulatieschema toe, zodat de bodem en planten gezond blijven.

De tuin wordt bemest met 1-jaar oude stalmest. De kas wordt niet alleen gebruikt voor het telen van kasgroente zoals paprika’s, maar ook om plantjes op te kweken. Deze verhuizen daarna naar ‘de platte bak’, net buiten de kas. In die bak worden de plantjes afgehard om vervolgens tot volle groei te komen in de moestuin.

u www.lunterseboer.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie