Afbeelding
Foto: Henny Jansen/BDU

Lia Grasdijk: ‘Ik ga in gesprek met mensen’

11 juli 2012 om 00:00 Ondernemend

Als dat op een gegeven moment allemaal duidelijk is, moeten er volgens Lia Grasdijk doelen gesteld worden. ,,Dan ga je kijken welke actie ondernomen moet worden om de doelen te kunnen bereiken.” Vooraf weet zij nooit hoe lang een gesprek duurt. ,,Je kijkt wel wat het probleem is en hoe lang je voor dat probleem nodig hebt. Soms kan het ook zijn dat je na één keer klaar kunt zijn. Dat je in gesprek komt en dat alles op z’n plek valt. Ik luister en geef de persoon aandacht. Aan de hand daarvan moet die persoon er achter komen wat hij of zij werkelijk nodig heeft.”

Lia Grasdijk: LUNTEREN - Lia Grasdijk is gestart met Counselling Lunteren. ,,Bij counselling ga je in gesprek met mensen, die een probleem hebben. Iets met angsten, relatieproblemen, problemen op het werk, het maakt niet uit. In principe moeten zij zelf de antwoorden vinden. Doordat ik vragen stel, gaan zij nadenken of voelen wat er is of hoe zij zich voelen. En wat zij daar mee willen,” legt de Lunterse uit. door Jan de Boer

Er is veel leed onder de mensen, weet ook Lia Grasdijk. Niet iedereen zoekt er een oplossing voor en wil er over praten. ,,Misschien willen zij er wel over praten. Maar niet iedereen heeft dat geleerd. Wat ik doe is wat laagdrempelig. Mensen willen er vaak wel over praten. Alleen is het heel lastig om er in je eigen omgeving over te praten. Vaak worden dingen gek gevonden, ik hoorde van iemand dat je wordt uitgelachen.”

Niet iedereen vertelt de eigen zwakheden in de eigen omgeving. ,,Dat is best wel lastig. Dan is het fijn dat iemand onbevooroordeeld wil luisteren naar wat jij vertelt en daar verder geen oordeel over heeft. Maar wel luistert en een reactie teruggeeft van ‘goh, hoe is het dan voor je, hoe wil je daar mee om, dat is soort dingen’.” Lia Grasdijk ontving op 11 mei het diploma voor counsellor. Zij is aangesloten bij de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABVC). ,,Dan kan het eventueel vergoed worden. Het valt onder de alternatieve geneeswijze.”

Angsten, hyperventilatie, problemen in de relationele sfeer met ouders, kinderen of partners zijn onderwerpen, waarmee een counsellor te maken krijgt. ,,Het hoeft niet, maar veel problemen zijn ontstaan in de jeugd. Ook al heb je het gevoel dat je een goede jeugd hebt gehad, kan je toch een trauma opgelopen hebben. Dat kan soms heel klein zijn. Bijvoorbeeld dat je het gevoel hebt dat je genegeerd bent. Of dat je geen aandacht kreeg voor dingen die je werkelijk wilde. Vroeger was dat natuurlijk ook veel minder. Je was kind en moest je mond houden en luisteren.”

Dat zijn onderwerpen, die mensen met zich meenemen en waar zij later last van ondervinden, merkt zijn. ,,Dat zij niet assertief durven te zijn of kunnen zijn omdat zij toen niets mochten zeggen. En dat zij daar wat aan willen doen, beter hun woordje willen doen. Door hen terug te geven wat ik van hoor, ziet en wat mij opvalt, kan ik wat voor die mensen betekenen. Heel veel mensen benoemen niet de dingen waar zij last van hebben.”

Counselling Lunteren

Blankespoorselandweg 8

6741 ZZ Lunteren; tel. 06-81588432

Foto:

Lia Grasdijk: ,,Niet iedereen vertelt de eigen zwakheden in de eigen omgeving.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie