Debuut in 24uur SPA smaakt naar meer voor Jaap van Lagen

30 juli 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De entourage was fantastisch, de competitie op de baan bikkelhard en de samenwerking met team Race Art zeer prettig. Jaap van Lagen genoot van zijn eerste Spa-Francorchamps 24U en de progressie die de professional uit Ede in korte tijd met het team wist te boeken. Een concurrent die tegen teamgenoot Roger Grouwels aanklapte zette een streep door alle ambities. "We waren goed genoeg voor de top 10."

Vorig seizoen reed Jaap van Lagen de 24U van Le Mans. Nu meldt hij zich op Spa-Francorchamps voor het hoogtepunt van de Blancpain Endurance Series: de 24U van Spa. "Qua sfeer en uitstraling komt het heel dicht bij Le Mans in de buurt. Wat een spektakel, wat een fans. Deze race leeft echt."

Samen met Race Art, het team van Pieter Dubois, en zijn collega coureurs Nick Catsburg, Robert Nearn en Roger Grouwels, tevens de eigenaar van de BMW Z4 GT3, is de Edenaar vastbesloten om zich te onderscheiden tussen de wereldtop van de GT3-racerij. Al tijdens de tweede vrije training (10e tijd) en de warm-up op een nat Spa (5e tijd) toont Jaap zijn snelheid.

Om 16.00 uur zaterdagmiddag heeft hij de eer om na de 24ste kwalificatietijd van Nick Catsburg de start voor zijn rekening te nemen. In zijn twee uurs rijbeurt haalt Jaap het beste bij zichzelf naar boven om twee onbenullige uitstapjes door onvoorspelbare acties van andere deelnemers goed te maken. "De eerste keer zakte ik terug naar plaats 40... Na drie kwartier verloor ik opnieuw zes plaatjes. Daar was ik wel ziek van." Jaap antwoordt met top 5 tijden en rijdt in 120 minuten van de 40ste naar de 13de plaats.

"Ik moest er echt voor gaan zitten, want we rijden allemaal in GT3-auto's. Ook al ben je op een ronde drie seconden sneller, op het rechte stuk is het verschil niet zo groot", vertelt hij over zijn opmars van 27 plaatsen. Extra handicap blijkt het karakter van de BMW als met een volle tank wordt gereden. "Onze auto heeft als enige van de BMW's de specificaties van 2011. Bij de Z4 van dit jaar is dit probleem verholpen."

Jaap blijkt bovendien een prima weerman te zijn. Hij adviseert bij zijn wissel direct regenbanden te steken. "Nick was twee ronden onderweg toen de hemel open barstte." Zijn collega loodst de Race Art BMW vervolgens naar de elfde plaats, waarna de Engelsman Robert Nearn wel wat plaatsen verloor, maar toch voor een degelijke rijbeurt tekende.

Roger Grauwels trekt die lijn aanvankelijk uitstekend door, totdat rond middernacht een andere coureur zich verremt in de bocht voor Stavelot en ramt de Z4. Roger spint en slaat hard in de bandenstapel. Zware schade aan de rechterzijde is het trieste gevolg. Door een afgebroken rechterachterwiel kan de auto nooit meer op eigen kracht naar de pits. Jaap: "Ik stond al klaar voor mijn nacht stint." Zover komt het niet. Na acht uur racen is het over voor de Race Art BMW.

"Je moet ook geluk hebben in een endurancerace. Het bleek anders. jammer, want ik denk dat er een top 10 in had gezeten. Hoe dan ook: het racen in de Blancpain Endurance Series met Team Race Art smaakt naar meer. Gelukkig race ik ook op de Nürburgring en in Navarra met Roger en Nick in de BMW."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie