Open Nederlandse Kampioenschappen Handdraaiorgels

30 juli 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De vrolijke noten zijn zaterdag 18 augustus niet van de lucht in het centrum van Ede. Op die dag zullen namelijk van 10.30 tot 16.00 uur een keur draaiorgels klinken. In Ede wordt voor de tweede keer het Open Nederlandse Kampioenschappen Handdraaiorgels gehouden.

Tot nu toe hebben zich meer dan veertig orgeldraaiers aangemeld en zij zullen er op deze dag in Ede centrum voor zorgen dat het publiek kan genieten van de vrolijke muziek. De orgeldraaiers komen uit Nederland, Duitsland en België en zullen, in verschillende klassen, gaan strijden om het kampioenschap. Er zijn orgels bij die door de draaiers zelf gebouwd zijn en waar prachtige klanken uit komen, maar er zijn ook draaiorgels bij die rechtstreeks uit een fabriek komen.

Het unieke van deze orgels is, dat alle draaiorgels met de hand worden gedraaid. ,,Het is zeker de moeite waard om deze draaiorgels te komen bewonderen'', aldus de organisator. Door een deskundige jury zullen de spelers beoordeeld worden in de verschillende klassen. Dit hoeft niet te betekenen dat iemand die een oud orgeltje heeft, maar heel enthousiast het publiek en het draaiorgeltje bespeelt, niet in de prijzen kan vallen.

Tevens wordt er een prijs aan de beste combinatie van draaiorgel en draaiorgelspeler toegekend. Vaak zijn de draaiorgelspelers prachtig verkleed.

Om 10.30 uur zullen de draaiorgels verspreid door het hele centrum gaan spelen, tussendoor zal nog een keer van plaats gewisseld worden. Om 16.00 uur zullen alle draaiorgelspelers op het Museumplein zichzelf voorstellen aan het publiek en nog een liedje draaien. Daarna is de prijsuitreiking in de verschillende klassen en de originaliteitprijs.

Op de hoek van de Bospoort en de Amsterdamseweg zal deze dag een prachtig stoomdraaiorgel te bewonderen zijn.

Voor meer informatie kunt u de website bezoeken: www.nkhanddraaiorgels.nl , of mailennaar info@nkhanddraaiorgels.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie