Olympische sfeer proeven in Historisch Museum Ede

30 juli 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Het slot van de sportzomer: de Olympische Spelen in Londen, is volop aan de gang. De eerste gouden medaille is een feit. Wielrenster Marianne Vos heeft Nederland zondag de eerste gouden medaille gebracht tijdens de Olympische Spelen in Londen. In de tentoonstelling over de Olympische Spelen in het Historisch Museum Ede aan het Museumplein kunnen bezoekers het tenue en de schoenen van Marianne Vos zien die zij heeft gewonnen bij de vorige spelen in Beijing 2008 .

Het is niet voor iedereen weggelegd om persoonlijk bij dit grootste sportevenement ter wereld aanwezig te zijn. Het Historisch Museum Ede zorgt er met een speciale tentoonstelling voor dat sportliefhebbers vlak bij huis in ieder geval een stukje Olympische sfeer kunnen proeven.

De tentoonstelling, genaamd Olympische Gouden Momenten, toont tot en met 26 augustus unieke voorwerpen en beeldmateriaal van Nederlandse Olympische successen in het verleden. Zoals van atlete Fanny Blankers-Koen (vier maal goud in 1948), de judoka's Anton Geesink (goud in 1964) en Wim Ruska (twee maal goud in 1972), zwemmers Inge de Bruijn (vier keer goud in 2000 en 2004) en Pieter van den Hoogenband (drie keer goud in 2000 en 2004), dressuurrijdster Anky van Grunsven (drie maal goud in 2000, 2004 en 2008) en wielrenster Leontien van Moorsel (vier keer goud in 2000 en 2004).

De foto's, olympische kleding, fakkels, medailles, posters en filmfragmenten komen uit de collectie van NOC*NSF. Tijdens de Spelen van 28 juli tot 12 augustus zal gedurende de tentoonstelling het aantal nieuw gewonnen medailles zichtbaar worden bijgehouden en zijn foto's en filmfragmenten van hoogtepunten te zien. Er zijn meer Nederlandse kanshebbers voor de felbegeerde gouden, zilveren en bronzen medailles, zoals het vrouwenhockeyteam, turner Epke Zonderland en zwemster Ranomi Kromowidjojo om maar een paar te noemen. Ook de fakkel met het Olympische vuur waarmee Bennekommer Lennart van den Broek een gedeelte van de wereldwijde estafetteloop naar Londen mocht afleggen heeft een plekje in het Historisch Museum Ede gekregen.

Het Historisch Museum Ede is te bereiken via telefoonnummer 0318-619554 of e-mail: info@historischmusemede.nl. Informatie kan worden gevonden op de website: www.historischmuseumede.nl. De openingstijden van het museum zijn dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17 uur en zondag van 13.30 tot 16 uur. Op maandag is het museum de hele dag gesloten.

foto's:

Memorabele momenten van Nederlandse sporters tijdens voorgaande Olympische Spelen...te zien aan het Museumplein.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie