Child Support Indonesia Foundation

30 juli 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De familie Van den Berg uit Ede viert zaterdag 4 augustus het 25-jarig jubileum van ontwikkelingsprojecten in Indonesië. Een ontdekkingsreis langs projecten ter verbetering van de medische en sociale zorg en de rechten van het kind. Een terugblik op een zilveren jubileum aan memorabele projecten.

De familie Van den Berg is met de stichting Anak Asuh en de winkel Toko Neba een bekend fenomeen in Ede en omstreken. Op 4 augustus viert de familie dat zij al 25 jaar actief betrokken is bij de hulpbehoevenden in Indonesië. Wat al die jaren geleden begon met de medische begeleiding van een Indische patiënt van Jan van den Berg naar Indonesië, groeide uit tot een betrokkenheid die niemand had voorzien. Niet alleen het aantal maar ook de verscheidenheid aan projecten binnen de stichting Anak Asuh zijn duizelingwekkend.

Als arts speelde Jan van den Berg in de beginjaren de grootste rol. Eén van de eerste medische projecten was de bouw van een kleine polikliniek voor moeder en kind op het eiland Batam. Jan van den Berg: ,,Inmiddels is deze polikliniek uitgegroeid tot een ziekenhuis met driehonderd bedden met een CT scan, drie operatiekamers en drieduizend bevallingen per jaar.''

Enkele jaren later begon ook Dorine van den Berg haar eerste project: ,,Een scholingsproject, waarbij men financieel een schoolkind kan adopteren door maandelijks schoolgeld te betalen. Dat project loopt nog steeds en is op dit moment met 850 kinderen ons grootste project'', aldus Dorine van den Berg.

Tal van medische en sociale projecten volgden: van een varende medische post voor zee nomaden, een grootschalig onderzoek naar hepatitis-B, en medische begeleiding van blinden en bejaarden, tot noodhulp en traumasupport bij verscheidene natuurrampen.

Ruim tien jaar later besloot ook hun dochter Annemarie van den Berg zich actief bij de stichting te voegen middels haar projecten voor straatkinderen, jeugddelinquenten en kinderhandel. Haar vader vertelt met een trotse blik naar zijn dochter: ,,Voor de kinderhandel- en gevangenisprojecten heeft Annemarie de mensenrechtenonderscheiding gekregen van de minister in Jakarta. Dat was heel bijzonder, omdat die al acht jaar niet was uitgereikt.''

Naast de velen projecten binnen de stichting Anak Asuh riep de familie van den Berg in het jaar 2000 een tweede stichting tot leven, de winkel Toko Neba. Dorine van den Berg: ,,Onze winkel is een financiële ondersteuning voor onze projecten (binnen Anak Asuh) en een vorm van bekendmaking van wat wij aan het doen zijn.''

Nu, na 25 jaar hard werken, bereiken Jan en Dorine van den Berg de pensioenleeftijd. Al gaven zij aan nooit helemaal te stoppen, in de komende jaren zullen hun dochter Annemarie van den Berg en haar man de stichting langzamerhand over nemen. Op naar het gouden jubileum.

De stichting leeft meer dan ooit, mede daarom zal een nieuwe en eigentijdse naam gelanceerd worden en gaat Stichting Anak Asuh Batam door als Child Support Indonesia Foundation. www.childsupportindonesia.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie