Vragen over huisvesting 10.000 Oost-Europeanen

31 juli 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Volgens een schatting zouden er maar liefst 10.000 Oost-Europeanen in de gemeente Ede wonen. Waar wonen zij en onder welke omstandigheden? Dat vragen de fracties van Burgerbelangen (BB) en de VVD zich af.

,,Mocht de huisvesting in strijd zijn met de wetten en regels dan zal de gemeente optreden tegen de verhuurders. Wij vinden het een uitstekende zaak dat u deze locaties goed in beeld wilt gaan brengen. Elke inwoner van Ede heeft recht op goede en comfortabele huisvesting'', aldus Ruben van Druinten (fractievoorzitter BB).

Op 18 februari 2011 stelde deze partij vragen aan het college van b en w rondom fraude met uitkeringen en het betalen van (auto)belasting door (tijdelijke) werknemers uit voornamelijk Oost-Europa. De fractie benadrukte in dit verband het belang van inschrijving bij de gemeente. ,,Als dat niet gebeurt, kun je ook geen belasting heffen.'' BB vreest dat een groot deel van de migranten, voornamelijk Polen, grotendeels illegaal in Ede verblijft, omdat eerder gewag werd gemaakt van slechts 309 ingeschreven personen.

De VVD is vooral beducht voor oneerlijke prijsconcurrentie op de lokale arbeidsmarkt. ,,Dit kan worden voorkomen door gangbare kwaliteitseisen te stellen aan de woonvoorzieningen'', licht Dick de Groot toe. De VVD'er wil dat de gemeente gaat controleren en handhavend gaat optreden. ,,In de praktijk leidt dit soms tot onacceptabele, onveilige vormen van huisvesting en tot problemen in woonwijken. Vaak wonen zij naar onze maatstaven met teveel mensen in een te kleine woning, want ook binnen de groep spanningen met zich meebrengt. Arbeidsmigranten hebben een andere sociale beleving dan wij Nederlanders. Daardoor ontstaat verveling, het missen van hun thuisland en irritatie binnen de groep.''

De gemeente Ede bood reeds onderdak aan arbeidsmigranten in een van de kazernegebouwen.

foto's:

Ruben van Druiten en Dick de Groot.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie