‘Echt Italiaans ijs met wisselende smaken’

22 augustus 2012 om 00:00 Ondernemend

Aldo leerde het vak in het Amsterdamse restaurant van zijn vader. ,,Hij heeft al sinds 1980 een eigen zaak, L’Angoletto, wat letterlijk ‘de hoek’ betekent. De zaak zit ook op een hoek, vandaar. Inmiddels heb ik zes jaar een eigen zaak in Ede”, zegt Aldo. ,,Eerst drie jaar op het Museumplein, maar dat werd op den duur te klein. Sinds drie jaar zit de Trattoria naast het pand dat ook wel bekend staat als ‘De Carrousel’. De zaken gaan goed, maar ik kreeg steeds vaker de vraag waarom ik geen traditioneel Italiaans ijs in mijn restaurant verkocht. Daarom ben ik gaan zoeken naar een bedrijf dat dit kon leveren, zelf heb ik te weinig ruimte om het te maken.”

Trattoria Da Aldo start met nieuwe IJssalon Valentina EDE - ,,De laatste twee jaar bleef de vraag zich maar herhalen. Uiteindelijk kon ik niet meer weigeren”, lacht Aldo Ranieri. De eigenaar van Trattoria Da Aldo in Ede verkoopt inmiddels het veelgevraagde Italiaanse ijs. IJssalon Valentina moet volgens hem een blijvertje worden.

De ondernemer kwam uit bij Gelateria Portofino uit Lunteren. ,,Zij maken het ijs op een ambachtelijke manier, zonder vreemde toevoegingen en zoveel mogelijk puur natuur. Dat was voor mij erg belangrijk.” Aldo besloot niet alleen ijs te gaan verkopen in zijn restaurant. ,,Aan de achterkant van het pand, aan de Maanderweg, is inmiddels een opening met een vitrine. Verkeer dat er langskomt kan zo een bekertje of hoorntje meenemen.” Naast de geijkte smaken als vanille, aardbei en banaan tracht Aldo zoveel mogelijk variatie in zijn assortiment aan te brengen. ,,We willen elke week wat wisselende smaken introduceren. Zo hadden we bijvoorbeeld al bloedsinaasappel en is ook de smaak After Eight (chocolade met mint, red.) te krijgen. Volgende week hebben we de whisky-smaak en in de toekomst is er ook amarena-kersen en limoncello-ijs te krijgen. In totaal hebben we er achttien.” De laatste trends op ijsgebied krijgt Aldo van personen die verstand van zaken hebben. ,,De ontwikkelingen worden nauwlettend door mijn familieleden in Italië in de gaten gehouden. Voor volgend seizoen vertellen ze me wat ‘in’ is en sturen ze me informatie daarover toe. Die informatie speel ik door aan Portofino om te kijken of dat ijs daar gemaakt kan worden. Zo houden we speciale smaken die echt uit Italië komen.”

De nieuwe tak van het restaurant moet volgens Aldo niet ten kosten gaan van de kwaliteit. ,,In de toekomst zou ik graag de ijssalon uitbreiden met een koffiebarretje. Lekker ijs eten met een cappuccino erbij, wie wil dat nou niet?” Valentina draait nog tot half september op volle toeren door. Daarna gaat de ijssalon, die van dinsdag tot en met zondag open is van 12.00 tot 22.00 uur, dicht. ,,Uiteraard zijn we uitsluitend in de zomerperiode open. Maar rond de kerstdagen kunnen ijsliefhebbers ook bij ons terecht voor heerlijk ijs.”

Bezoekers van Edes nieuwste ijszaak betalen één euro per bolletje. ,,We zijn nu ruim een week open en het is best druk. Maar mijn grootste klant is misschien wel mijn dochtertje Valentina, waar ik de zaak naar genoemd heb. Ze lust er soms wel vier per dag.”

IJssalon Valentina

Maanderweg 5

Tel. 0318-613131

www.da-aldo.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie