Historische villa Noordereng

22 augustus 2012 om 00:00 Regio

De foto die wordt neergezet, is een unieke plaat die dateert uit 1885. Het laat Noordeng zien als buitenhuis met één verdieping. In het huis Noordereng is een eerste steen ingemetseld uit 1849. De statige hoge villa die we tegenwoordig kennen is echter 55 jaar later gebouwd, in 1904. De eerste steen is tegenwoordig inpandig en de serre zal dan ook op de Open Monumentendag open staan zodat bezoekers de steen van buiten af kunnen zien.

Buitenhuis in glorie te zien op monumentendag BENNEKOM - Villa Noordereng op Landgoed Hoekelum is zaterdag 8 september tijdens de Open Monumentendag van buiten te bezichtigen. Ook wordt bij het bijzondere pand een historische foto op groot formaat geplaatst. Het thema van de Open Monumentendag is ‘Groen van Toen’ en in Bennekom staat Hoekelum centraal.

Noordereng werd gebouwd voor Willem Frederik Hendrik van Wassenaer, oudste zoon van Otto van Wassenaer, en Justine Goverdine Jeanne Adolphine van Rechteren die trouwden in 1848. Justine had al eerder aangegeven niet bij haar schoonouders op Kasteel Hoekelum te willen wonen. Of het huis op de huwelijksdatum al af was, is niet bekend. Op de eerste steen ingemetseld in de muur bij het bordes staat de datum 13 oktober 1849, op de dag af een jaar na de huwelijkssluiting.

Helaas is er slechts één afbeelding bewaard gebleven van het voornaam ogende huis uit die begintijd. Dit is ook de foto die getoond wordt op de Open Monumentendag. Of het huis al meteen ‘Noordereng’ werd genoemd is niet bekend. Duidelijk is wel dat het hier om een fantasienaam gaat. Weliswaar ligt het huis ten noorden van de Hoekelumse Eng, maar er is geen rechtstreekse verbinding.

Volledige programma Open Monumentendag Bennekom: www.oudbennekom.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie