Zen zorgt voor mentale fitness training

29 augustus 2012 om 00:00 Ondernemend

,,Ik vond het Boeddhisme altijd al interessant”, aldus Nicola. ,,Sommige noemen het een godsdienst maar dat is onjuist. Boeddhisme is een levensvisie, zowel van persoonlijke als eenheidvisie. In mijn zoektocht naar rust in mijn hoofd kwam ik uit bij Zen via internet. Zen.nl is een landelijke organisatie met meer dan 25 vestigingen in heel Nederland. In Nijmegen heb ik de opleiding gevolgd voor Zen leraar. De cursisten nemen plaats op een Zen mat in een bepaalde meditatie houding. De houding zorgt ervoor dat lichaam en geest ontspannen. In deze hectische maatschappij , zowel privé als zakelijk, heeft men ook rust nodig in de geest om jezelf te kunnen ontwikkelen, maar ook sociaal te kunnen omgaan met anderen en de dingen die je doet goed te doen.”

‘Zen zorgt ervoor dat je efficiënter met je tijd omgaat’ EDE - Zen is het Japanse woord voor aandacht. Onder die naam heeft Nicola Kneepkens een eigen meditatieruimte aan de Detmarlaan in Ede.

Stukje rust

,,Om dingen goed te doen heb je aandacht nodig. Zen leert je hetgeen je doet met aandacht te doen, niet alleen op de meditatiemat maar juist ook in het dagelijks leven. Voor veel mensen is Zen geschikt, vooral voor personen uit de zorg, studenten, managers, ouders - en personen met een druk privé leven. Zen geeft ze een stukje rust, lichamelijke ontspanning en zorgt ervoor dat je efficiënter met je tijd omgaat.”

,,Aan het begin van een cursusjaar vragen we aan mensen wat ze willen bereiken op het gebied van bijvoorbeeld minder stress, beter slapen - en meer concentratie. Aan het einde van een seizoen bekijken we of de persoonlijke doelen zijn gehaald. De meeste doelstellingen worden snel gehaald. Mensen hebben onbewust veel doelen welke zorgt voor veel onrust binnen de geest. Als je niet goed bewust bent van alle doelen zul je niet slagen in het bereiken van hiervan, dat is jammer.”

Doelen stellen

,,Door Zen leer je keuzes te maken in wat je wil en belangrijk voor je is. Door het bereiken van gestelde doelen wordt men gelukkiger. Dat is waar het veel mensen omgaat, gelukkiger worden met name in jezelf en je omgeving.”

Adrealine

,,De opbouw van een cursus, die ongeveer twee uur duurt, bestaat altijd uit een inleiding waarin verschillende onderwerpen worden behandeld over lichaam - en geest, geluk, concentratie, keuzes maken, projecties maar ook over endorfines - en adrealine.”

,,Na de inleiding volgt tweemaal een meditatie periode met daar tussen door loop meditatie. De avond eindigt met gezamenlijk thee drinken. Om kennis te maken met Zen is het mogelijk gratis een proefles te volgen. De proeflessen zijn op zaterdag ëën en zondag twee september om 11.00 en 14.00 uur. Inschrijven hiervoor kan via www.zen.nl.”

Zen.nl Ede

Detmarlaan 22

Ede

Telefoon: 06-18422033

www.zen.nl

Foto:

Nicola Kneepkens: ,,Door het bereiken van gestelde doelen wordt men gelukkiger.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie