Verticaal Transport Centrum naar Ede

29 augustus 2012 om 00:00 Regio

EDE - Het Verticaal Transport Centrum (VTC) aan de Wesselseweg in Barneveld verhuist komende weken alle activiteiten naar het terrein van Expertisecentrum Techniek Mobiele Techniek (PTC+) aan de Zandlaan in Ede.

Met PTC+ begint het VTC tevens een bedrijfsschool voor opleiding van monteurs die bij kraanverhuurbedrijven werken.

Reden voor het vertrek van het opleidingscentrum voor verticaal transport is het gebrek aan uitbreidingsruimte en de extra kansen die Ede ter plaatse biedt, vertelt Daan Deij, directeur facilitaire dienst van het VTC.

,,Onze opdrachtgevers komen uit heel Europa, dus wij zijn niet specifiek aan een locatie gebonden. De kenniscampus in Ede kent veel opleidingen in techniek, het is er een soort bedrijventerrein voor opleiders, wij passen daar prima tussen.’’

Het VTC had al contacten met PTC+. ,,Van het een kwam het ander’’, vertelt Deij over de keuze voor Ede. ,,We kunnen bepaalde faciliteiten gaan delen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om gasten onder te brengen in het hotel van PTC+. Dat is ideaal voor mensen die een week opleiding bij ons krijgen. We zijn verder in Ede goed bereikbaar met openbaar vervoer.’’

De verhuizing start binnenkort, medio oktober moet het hele bedrijf – inclusief alle kranen en containers – verhuisd zijn.

De markt voor het VTC is nog goed, gezien de economische omstandigheden, zegt Deij. ,,Vanuit de bouw komt er niet veel, maar wel vanuit de offshore-industrie (bijvoorbeeld machinisten van kranen op olieplatforms, red.).’’

VTC neemt in Ede een nieuw oefenterrein en nieuwe huisvesting in gebruik. Het bedrijf ontwikkelde zich afgelopen tien jaar in de opzet van diverse vakbekwaamheidsopleidingen voor specialisten in verticaal transport.

Tevens traint VTC hijskraanmachinisten, keurmeesters voor hijs- en hefmiddelen en kraanmachinisten in de offshore. Voor deze laatste categorie heeft VTC een aantal jaren geleden een bootsimulator ontwikkeld.

Deze simulator - die de enige ter wereld is - bestaat uit een kraan op een sokkel met daarnaast een beweegbaar platform (de boot). Verder biedt VTC verplichte nascholing voor beroepschauffeurs.

Het VTC en PTC+ hebben elkaar ook gevonden in de creatie van een bedrijfsschool, speciaal voor monteurs die bij kraanverhuurbedrijven aan de slag gaan. Dit gebeurt binnen de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) van PTC+, een beroepsopleiding waarin ‘werkend leren’ centraal staat.

De opleiding voorziet in veertig schooldagen per jaar. Normaal gesproken gaat de BBL-leerling één dag in de week naar school.

Het concept van VTC en PTC+ wijkt daar vanaf. De kandidaten beginnen met twee hele praktijkweken waarna ze direct inzetbaar zijn. Daarna keren leerlingen eens per zes of acht weken een hele week terug in het praktijkcentrum van PTC+ in Ede.

,,De ervaring leert dat leerprocessen door deze aanpak effectiever verlopen’’, vertelt VTC-directeur Erik Bouwman.

De relatief korte opleidingstijd (een half tot een heel jaar tijdwinst) en de specifieke branchegerichtheid zijn andere belangrijke voordelen van deze onderwijsvorm, onderstreept hij.

,,Daarnaast sluit deze vorm perfect aan op de beroepspraktijk van alledag.’’

De nieuwe opleiding begint in september en kent verschillende beroepsniveaus, gekoppeld aan de opleidingstijdsduur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie