Afbeelding
Eip Janssen

Jasper de Rijk verrast bij schaakvereniging De Cirkel

28 maart 2018 om 15:03 Sport/sport

EDE De zevenentwintigste ronde op 27 maart bij De Cirkel. De ingrediënten voor een mooie zomerse schaakavond waren volop aanwezig.

,,De zomertijd is ingegaan. Dat inspireert altijd. Hoe langer licht buiten, des temeer ik de duisternis op het schaakbord kan omzeilen", merkt een schaker gevat op. Die ook nog wist te melden dat vandaag (dinsdag) in 1802 De Vrede van Amiens een einde maakte aan de oorlog tussen Groot-Brittannië en de Franse republiek. ,,Maar hier is het de vrede van De Open Hof. Een rustieke schaakomgeving waarvan ik geniet. En of er op de borden ook vrede (remises) wordt gesloten zien we straks wel", werd vooraf opgemerkt.

REMISE Het aantal remise partijen was niet extreem in vergelijking met de voorgaan ronde. Toen werd in achttien partijen vijf keer gelijkgespeeld. Nu waren tijdens twintig partijen eveneens vijf remises met twee tevreden schakers te noteren.

Hoewel dat laatste hier en daar mag worden betwijfeld. Want in de analyse werd menigmaal aangegeven waar de winst was verzuimd. Niet duidelijk werd veelal of het ook niet zo was dat er goed gespeeld werd door de tegenstander. Maar dat is soms bijzaak.

In de top vijf deed Frank van Wijngaarden matige zaken door te verliezen van nummer negen Anne Postma. De overige schakers (Dominic van Dijk, Tom Pronk, Robert Krouwel en Harold Boom) speelden gelijk.

Winstpakkers waren deze week Herman van den Akker en Jan Willem Kinkel die drie plaatsen stegen. Waar van den Akkerde de top tien binnen kwam, is Kinkel na slechts enkele wedstrijden te hebben gespeeld, op weg naar de bovenste helft van de ranglijst.

MOOI Er zijn zo van die partijen die de aandacht vragen. Dat was deze week het duel tussen Fedde Kingma foto 5 links en Jim Pronk. De eerste is na een mindere eerste seizoenshelft aardig op dreef.

Bij Jim Pronk is precies het omgekeerde het geval. Beide spelers kenden de opdracht. Om in de top twintig te stijgen was winst noodzakelijk. Na 23 zetten een aardige stelling waarbij Kingma een pion achter stond.

Het dame/toren eindspel met pionnen bleef spannend. Pronk slaagde erin de dames en torens te elimineren. Daarna was het pionneneindspel een kwestie van techniek. De winst van Jim Pronk betekende stijging op de ranglijst naar plaats zeventien.

Albert Bootsman foto 3 links speelde tegen Hans van de Weteringh. Van laatstgenoemde is bekend dat hij snel speelt. Ook deze keer was dat het geval. Binnen het uur konden de stukken, na remise in het doosje.

Een hele puike prestatie leverde Jasper de Rijk foto 1 links in zijn partij tegen Louis van der Vos. Hij bouwde in de eindfase een niet te voorkomen 'mat' in. ,,Ik ben er best trots op", glunderde De Rijk. ,,Wat ik ook zou verzinnen. Links of rechtsom zou het fout gaan", voegde Van der Vos eraan toe.

TIJD Dat ondervond ook Ben Zee foto 4 rechts in zijn partij tegen Herman van den Akker. ,,Na de opening kwam ik iets actiever te staan", aldus Van den Akker.

Ben Zee, altijd bekend om het doorrekenen of vinden van de juiste zetten, gebruikte een zee van tijd. In die tijdnood profiteerde zijn tegenstander door de stelling te compliceren.

,,Ben greep met luttele seconden op de klok mis door zijn mooi geposteerde paard weg te spelen. Daarna was het mat of veel stukverlies. De opgave volgde", besloot Herman van den Akker.

Ook ingetogen juichend verliet Anne Postma de zaal. De winst op de jonge Frank van Wijngaarden werd gevierd. Met een compliment voor de 13-jarige, die vond dat Postma goed antwoord op zijn tactiek had gevonden.

,,Frank speelde de The Grand Prix Attack voor de tweede keer tegen mij. Ik had mij daarop voorbereid en dat betaalde zich uit", wist Postma.

Van Wijngaarden verslikte zich in een valstrik (toren tegen twee lopers). ,,Hij kreeg wel wat kansen maar ik kon ze allemaal pareren. Na het winnen van wat pionnen wist ik de stelling via mat naar winst te spelen."

AANWINST Op dat moment had koploper Tom Pronk al remise bereikt tegen de sterke Wageninger Thomas Slijper.

,,In en Engelse opening fianchetteerden beide spelers de lopers", liet Pronk zien. Na ruil van de zwartveldige lopers blokkeerde Pronk het centrum.

,,Na ook nog de paarden te hebben geruild was alle muziek uit de stelling", besloot de koploper.

Jan Willem Kinkel blijkt een aanwinst voor De Cirkel. Deze week versloeg hij in het Siciliaans de zeker niet te onderschatten Anton Spronk.

,,Ik kreeg ontwikkelingsvoordeel maar werd opgescheept met een dubbelpion op de f-lijn", keek Spronk terug. Zijn zwarte koning kwam op de tocht te staan.

.,De witte pion schoof op en het werd penibel. Het offeren van een paard tegen twee losse pionnen verschafte geen lucht. Laat staan dat de dreiging voorbij was. Nadat ik een toren achter kwam leek opgeven mij de enig juiste beslissing", eindigde Anton Spronk.

OVERIGE UITSLAGEN: Marnix Lukasse - Tim Evendijk 1-0, Egbert Aalbers - Kees van der Dussen 0-1, Johan de Lange - Henry van den Brink 0-1, Hans de Groot - Jan Hartsuiker 1-0, Peter van der Wijngaart - Harold Boom remise, Mark Bakker - Gijsbert Nagel 1-0, Leo Lukasse - Ruben de Vries remise, Dick Wenning - Stijn Kappert 1-0, Sebo Nienhuis - Bert Duijker 0-1, Robert Degenhart - Rigst Wegen 1-0, Wim Bomhof - Tom Smit 0-1, Eip Janssen - Alfred Gaasbeek 0-1.       

Stand na ronde 27:

1. (1). Tom Pronk 1230,00

2. (2). Dominic van Dijk 1181,50

3. (3). Frank van Wijngaarden 1118,17

4. (4). Robert Krouwel 1087,00

5. (5). Harold Boom 1065,33

6. (6). Peter van der Wijngaart 992,83

7. (8). Henry van den Brink 988,00

8. (7). Thomas Slijper 978,50

9. (9). Anne Postma 907,67

10. (13). Herman van den Akker 856,50

(Tussen haakjes stand vorige week)

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de twaalfde ronde in de voorjaarscompetitie.

Er werd gedacht met de Pasen in het vooruitzicht, dat de schakers liever een half ei hadden dan een lege dop, maar niets was minder waar. Hoewel de uitslagen dat niet zichtbaar maken, werd er op de borden echt gevochten.

Het lijkt er echter op dat het evenwicht in de ranglijst stevig verankerd is. De top tien speelden allen remise.

Maar niet nadat eerst Kees van Heerikhuizen foto 2 links was verwelkomt. ,,Een tijdje niet geschaakt, maar dat komt wel weer. Eens kijken of ik het niet verleerd ben", grapte de nieuwkomer.

Hij beet in het stof tegen Klaas van der Wal. De opgave kwam wat vroeg, en de vraag in de analyses was of er redding zou zijn geweest. ,,Het was niet zo duidelijk. Van der Wal had het initiatief. Lastig te beoordelen", meenden de kenners.

Ben Verduyn haalde alles uit de kast om koploper Herman van Scherrenburg foto 6 rechts te verslaan. De koploper had vanaf de opening het initiatief maar zag dat Verduyn in het middenspel de bakens wist te verzetten. Maar, mede gezien de beperkte bedenktijd van Van Scherrenburg werd tot remise besloten.

Erik Wels rook zijn kans want een zege op Kees van der Dussen zou betekenen dat de titel weer binnen handbereik zou komen.

Van der Dussen liet zich echter van zijn vertrouwde kant zien en Wels mocht niet mopperen dat het remise werd.

Jelle Bottema en Louis van der Vos schoven de stukken secuur in elkaar, geen van beiden durfden de partij open te breken, zodat remise niet te voorkomen was.

De partijen tussen Rob Broek en Eip Janssen zijn altijd boeiend. Janssen wist een pionnetje te veroveren. In het eindspel leek Rob Broek een foutje te begaan. Maar door secuur spel wist hij de laatste pion van Eip Janssen van het bord te halen. Ondanks een stuk meer was winst geen optie wegens herhaling van zetten.

Fred Post, terug van vakantie en goed uitgerust, mocht het opnemen tegen Fons de Kort. Beide mannen schotelden de toeschouwers een mooie en spannende partij voor.

In het eindspel bleek Post net iets scherper en wist tot zijn blijdschap de partij naar zich toe te trekken. De Kort, die een paar remisekansen onbenut liet, vond dat hij toch een leuke pot schaak had gespeeld. ,,En daar gaat het op onze leeftijd om", besloot hij grappend.

OVERIGE UITSLAGEN Jelle Bottema - Louis van der Vos ½-½, Joop de Feijter - Hans Pasveer ½-½, Anneke Liefkens - Hein den Hollander 0-1.

De top vijf na twaalf speelronden:

1. (1) Herman van Scherrenburg 237,17

2. (2) Erik Wels 230,33

3. (3) Ben Verduyn 226,00

4. (4) Jelle Bottema 211.17

5. (5) Kees van der Dussen 191,50

(Tussen haakjes positie vorige week)

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur behoudens de eerste maandag van de maand. Dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie