Afbeelding
Foto: Gert Jan Koster

Column burgemeester Van der Knaap: 'De Veteraan'

12 september 2012 om 00:00 Nieuws

Een compliment, een schouderklop. Iedereen deelt dat wel eens uit; iedereen heeft het nodig. Ik moet er aan denken vanwege het Airborneweekend, dat eraan komt.

De herdenking van de Slag om Arnhem betekent voor Ede traditioneel de Taptoe en de Airbornelandingen. De nog jaarlijkse aanwezigheid hierbij van veteranen maakt deze dagen extra bijzonder.

Als staatssecretaris van Defensie heb ik me ingezet om de positie van veteranen te verbeteren.

De Nationale Veteranendag is een voorbeeld. Deze vieren we in Ede niet, maar dat maken we goed tijdens het Airborneweekend. Dan ontvangen we de Edese veteranen en nodigen ze uit bij de Taptoe.

Er zijn veteranen die veel praten over hun lotgevallen. Mijn vader was van het andere slag: hij heeft nooit met iemand gesproken over zijn belevenissen in Indonesië. Eén ding weet ik zeker: ze hebben allemaal gewerkt onder hoogspanning en zitten vol emoties.

Spontane ontmoetingen met veteranen maken me dat vaak duidelijk. Zo ook in 2010, als ik terugloop naar het raadhuis. Ik heb zojuist een boek over de oorlogstijd in Ede in ontvangst genomen en krijg als dank voor mijn aanwezigheid bloemen.

Dan sta ik opeens tegenover een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Spontaan duw ik hem mijn bos bloemen in zijn handen. ‘Voor jou en je vrouw’, zeg ik. Hij zegt dat zijn vrouw niet meer leeft. ‘Dan zijn ze voor jouw alleen’, reageer ik. ‘Jij hebt ze verdiend.’ Hij krijgt tranen in zijn ogen.

Zijn grote verdiensten en mijn kleine gebaar zorgen voor een bijzonder en intens treffen. Voor hem én voor mij. We praten kort door. Als ik wegloop besef ik het belang van waardering uitspreken; en hoe vaak we dat vergeten. Terwijl het niets vergt.

Twitter: @CvanderKnaap

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie