Column Redelijk Getikt: Potloden

12 september 2012 om 00:00 Nieuws

Het was genoeg, hoor.

Wekenlang hebben we het moeten aanzien. Overwegend acteurs, die onze toekomst proberen te manipuleren. Iedere dag hetzelfde instrumentale liedje.

Wat een verademing om op de avond voor de verkiezingen in de persoon van Maarten van Rossem een ander geluid te vernemen. Zo ga je op zo’n dinsdagavond toch nog met snode plannen je mandje in, waar geen ‘hond’ notie van heeft. Ook drs. peiler Maurice niet. Ik kan niet wachten.

Wat ben ik blij dat ik vandaag een stem mag uitbrengen. Dat roept immers herinneringen op. Verkiezingscampagnes hadden vroeger weinig zin. Je stemde naar je afkomst en bij twijfel werden met alle plezier adviezen ingefluisterd door vakbondsman, chef, dominee, pastoor of ouderling.

Donkere dagen ook. Vooral door de toen nog vele affiches op de ramen in de wijk. Of het nu juni of december was, in ons geval kwam er nauwelijks daglicht binnen.

Fantastisch is nu wel dat je tegenwoordig je eigen stemlokaal in de gemeente mag kiezen. Prachtig. Twee persoonlijke keuzes op één dag. En de overheid vindt het óók goed.

Ik heb de flyer er maar even bij gepakt. En dan wordt het tóch lastig. De fiets moet gerepareerd worden en om nu al te gaan trainen voor de Vierdaagse van Nijmegen, is ook weer overdreven.

Het advies luidt: stemlokaal RVS, Loevestein. Denk ‘t niet. Dat parkeren in de wijk zit me nog steeds dwars. Dan maar bij de buurman. Bijgeloof? Misschien... Feit is wel dat de rode potloden in de kerk bij de rotonde Proosdijerveldweg me nooit teleurgesteld hebben. En de dropjes ook niet.

Hoe dan ook, tijdens de verkiezingsavond zien we óók in het Edese raadhuis allemaal weer vrolijke inwoners, die elkaar aardig vinden.

En terecht. Ieder kan zijn eigen rol weer spelen.

Henny Jansen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie