Starterslening nog niet in trek

26 september 2012 om 00:00 Voorpagina

Dat bevestigt gemeentewoordvoerder Patricia Verhelst desgevraagd. ,,Eerlijk gezegd hadden we er wat meer van verwacht”, zegt Verhelst. In mei presenteerde toenmalig wethouder Simon van de Pol zijn plan om starters en doorstromers op de woningmarkt gemakkelijker aan een nieuw huis te helpen. Ede maakte 4,8 miljoen euro vrij voor 160 leningen van maximaal 30.000 euro.

EDE - De leningen voor starters en doorstromers die in de gemeente Ede een huis willen kopen, zijn nog niet erg in trek. In totaal zijn vanaf eind mei zes van de minimaal honderdzestig startersleningen verstrekt.

door Boy Imminck

Verlengstuk

De lening dient als verlengstuk tussen de vraagprijs van een koopwoning en het geld dat via de hypotheek vrijkomt. Over de eerste drie jaar betalen de aanvragers geen rente. Daarna passen de maandlasten zich aan het inkomen van de aanvragers aan. De kosten voor het verkrijgen van een nieuwe woning mogen maximaal 265.000 euro bedragen. Bovendien moet de aanvrager jonger dan veertig jaar zijn.

Extra schuld

,,Het lukt nog niet echt om de woningmarkt op deze manier vlot te trekken. Als gemeente willen we ook niet al te veel te koop lopen met onze leningen”, zegt Verhelst. ,,Het is wel gewoon een extra schuld voor de aanvrager. Dat realiseren de inwoners zich blijkbaar ook. De komende tijd brengen de Edese makelaars de startersleningen wat meer onder de aandacht. Wellicht heeft het ook niet echt meegeholpen dat we de zomerperiode net achter de rug hebben”, vermoedt Verhelst. ,,Hopelijk lukt het de komende tijd toch om wat meer starters op deze manier aan een woning te helpen, het zorgt voor een betere doorstroming op de woningmarkt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie