‘Nieuwe kerkzaal Ederveen grote verbetering’

26 september 2012 om 00:00 Regio

Het interieur van de in 1956 gebouwde kerk is de afgelopen maanden ingrijpend veranderd. De kerkbanken werden vervangen door nieuwe gestoffeerde banken en stoelen. De opstelling van stoelen, banken en preekstoel is een kwartslag gedraaid, zodat de kansel nu tegen een lange wand staat en de kerkgangers er in een brede kring omheen zitten.

Renovatie hervormde kerk Ederveen gereed EDERVEEN - De verbouwing wordt gezien als een aanzienlijke verbetering. Na een half jaar is de bijna complete renovatie van de kerkzaal van de hervormde gemeente in Ederveen achter de rug. Sinds een maand wordt de kerk weer gebruikt. Afgelopen weekeinde was er open huis en de officiële ingebruikname.

door Bram Wisse

Kerkzaal en plafond hadden veel donker houtwerk. Het interieur is nu, samen met het nieuwe dakbeschot en de kleur van de lambrisering tegen het onderste gedeelte van de gemetselde muren, een stuk lichter. De nieuwe banken en stoelen zijn gemaakt van beukenhout. Ook in de nieuwe preekstoel komt de beukenkleur terug.

Andere verbeteringen zijn vooral voelbaar aanwezig. Er is vloerverwarming aangelegd, en een ventilatiesysteem. Dak en wanddelen zijn geïsoleerd. De ramen hebben dubbel glas gekregen. De houten vloer is vervangen door een betegelde betonnen vloer. Het orgel is gerestaureerd. Ook op het gebied van verlichting en geluidskwaliteit zijn aanpassingen gedaan.

Niet meer achteraf

,,De grootste ingrepen waren de vloer, de ventilatie en het nieuwe meubilair, de verplaatsing van de uitgang naar de zijkant van de kerk, het 90 procent draaien van het inwendige van de kerkzaal en de orgelrestauratie’’, zegt ouderling-kerkrentmeester Rijk Zandsteeg. ,,Het is een operatie geworden die met zorg is uitgevoerd, en waarbij alles qua stijl en uitvoering nu één geheel vormt.’’

Het project is zeer voorspoedig verlopen, aldus Zandsteeg. ,,We zijn er met een open begroting ingestapt. Twee Ederveense bouwbedrijven hebben gebroederlijk de klus geklaard, in samenwerking met andere bedrijven en de nodige vrijwilligers uit onze gemeente. Financieel heeft het goed uitgepakt en over de geleverde kwaliteit zijn we zeer tevreden.’’

Content

Ook de kerkgangers zijn content. ,,We kerken nu vijf weken in het vernieuwde gebouw en we horen om ons heen zeer veel positieve geluiden. Niet alleen van gemeenteleden, maar ook van voorgangers.’’ De nieuwe opstelling blijkt een verstandige keuze te zijn geweest. ,,Waar je ook zit, je zit altijd rondom de kansel. Dat zorgt voor meer verbinding tijdens een dienst. Als je vroeger helemaal achteraan zat, zat je echt achteraf.’’

Het betere geluid en de betere ventilatie dragen eveneens bij aan het gevoel van er helemaal bij horen. Neem de ventilatie, waarover Zandsteeg zegt: ,,Door roosters komt frisse lucht de kerk binnen, en die is goed voor de concentratie tijdens de preek.’’ De akoestiek is enorm verbeterd. Die was voorheen volgens de kerkrentmeester ,,nul komma nul’’. Nu is deze perfect, en dat komt doordat het plafond, de vloer en de kussens die eerder op de banken lagen het geluid niet langer voor een groot deel weg-absorberen.

Breder

Als Zandsteeg terugkijkt, vindt hij dat alles in korte tijd is gerealiseerd.

,,Eind 2008 werden de eerste geluiden gehoord in de kerkenraad om iets aan de - vrij gedateerde - kerkzaal te doen. We waren toen bezig een onderhoudsplan op te stellen. In 2009 ging een commissie ermee aan de slag. Toen ontving de gemeente een legaat van een kwart miljoen euro. Dat had als gevolg dat het onderzoek van wat verbeterd kon worden, waarmee we bezig waren, breder werd getrokken. Hier rolde uiteindelijk het plan uit zoals het nu is uitgevoerd.’’

De kosten van de renovatie bedroegen zes ton, waarvan naast het legaat ook nog twee ton binnen is gekomen door een financiële actie in de gemeente, en 80.000 euro aan subsidie van verschillende instanties.

De rest van het bedrag is uit eigen middelen van de gemeente betaald. Een plan om grenzend aan de kerkzaal een ontvangstruimte te bouwen, is vooralsnog geparkeerd, omdat de verbouwingskosten anders nog drie ton hoger hadden gelegen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie