Column EdeStad.nl 'Redelijk Getikt' : 'Preppers'

3 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

De wereld vergaat eind 2012. Op 21 december stopt de kalender van de Maya’s immers en dan wordt ons stapels ellende en rampspoed voorspeld. Ook Nostradamus verzekerde ons dit fijne perspectief.

Ik heb dit altijd met een korreltje zout genomen en dacht dat iedereen er wel zo over zou denken. Wat schetst mijn verbazing? Zit ik wat te zappen, blijf ik steken bij National Geographic. Mijn mond viel open toen ik zag waar zogenoemde Doomsday Preppers hun vrije tijd mee vullen.

Dat zijn Amerikanen die zich voorbereiden (prepper is afgeleid van ‘prepare’) op een apocalyps. Ze vermoeden geen ramp, ze weten het zeker. De een verwacht een gifwolk, de ander een vulkaanuitbarsting, de derde een voedseltekort en de vierde de marsmannetjes. En er gaat geen dag voorbij of hun leven staat in het teken van het eind der tijden. Ik zag een stoere vader die met zijn zoontjes oefent hoe ze ‘de tegenstander’ met een schietgeweer om zeep kunnen helpen. Ik kon een glimlach niet onderdrukken toen hij zelf met zijn vinger tussen de trekker kwam en flauw viel. Tja, je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Ook de reclame speelt er slim op in. ‘Happy end of the world’ roept een deo-fabrikant, waarbij je ziet dat een hedendaagse Noach als vanzelf prachtige dames naar zijn boot ziet wandelen. Volgens mij zit daar een luchtje aan.

Neemt niet weg dat ook veel Nederlanders een doemscenario voor ogen hebben. Er is zelfs een heuse website www.preppers.nl .

Maar in Ede zijn we nog niet zo onder de indruk. Daar piekeren we ons suf hoe het in 2013 en volgende jaren moet worden. Over de aanleg van de Parklaan en hoe het toch met die spoorzone moet. Als Nostradamus daar maar geen stokje voor steekt. Dan ontsporen al onze uitgekookte plannetjes.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie