Ede presenteert sluitend meerjarenperspectief

28 september 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Wethouder Evert van Milligen presenteerde donderdagmiddag met inachtneming van een stelpost ombuigingen van 6 miljoen euro een sluitend meerjarenperspectief. Op een totale gemeentebegroting van 260 miljoen euro, verwacht Ede onder de streep 4 ton in de plus te eindigen eind 2012.

door Jan de Boer

Met een nieuwe bezuinigingsronde houdt Ede rekening. Op basis van de diverse verkiezingsprogramma's en in afwachting van een nieuw kabinet, verwacht het college van burgemeester en wethouders dat de uitkering uit het gemeentefonds opnieuw minimaal 6 miljoen euro lager uitvalt.

Het college stelt nu voor om de belastingen en tarieven te verhogen met de inflatiecorrectie van 1,5 procent. De tarieven voor afvalstoffen en riool gaan dit jaar weer niet omhoog. De parkeertarieven stijgen met 10 eurocent per uur. Het college blijft/gaat investeren in zaken als de schuldhulpverlening, sportvelden in Otterlo en Wekerom en uitbreiding van De Medewerker.

Ook wil Ede doorgaan met investeren in de kenniscampus, Veluwse Poort en het sociaal domein. Om de begroting sluitend te krijgen daalt de algemene reserve van Ede in vier jaar met ongeveer 45 procent naar een bedrag van 9 miljoen euro. Volgens wethouder Evert van Milligen betekent dat niet dat Ede aan het potverteren is. De norm voor de bodemvoorziening is 2 procent oftewel een bedrag van 4.5 miljoen euro. In 2012 stijgt de opbrengst van de onroerend zaak belasting (ozb) met 800.000 euro. In de komende jaren is die stijging structureel 4 ton.

In de begroting zijn de bezuinigingen van de 6 miljoen euro, de resultaten van het in dit voorjaar gesloten 'Kunduz'-akkoord, als stelpost opgenomen. 3 miljoen euro wordt bezuinigd op de bedrijfsvoering en eenzelfde bedrag op het beleid. Half oktober is de invulling van deze stelpost bekend. In het voorstel worden de uitkomsten van de sessies van de raad over de ombuigingen verwerkt. ,,Dat is een goede ervaring geweest," aldus Van Milligen

In de begroting geeft het college een tussenstand van de ontwikkeling van de verkoop van gronden voor bedrijven en woningen. Zoals eerder is aangegeven bij de behandeling van de jaarrekening wordt de taakstelling op de kosten binnen de plannen waargemaakt en de opbrengstverwachtingen naar aanleiding van de vastgestelde grondprijzen ontwikkelt zich als verwacht.

Voor de komende tijd blijft Ede extra alert op de haalbaarheid van prognoses. De minder goede verwachtingen van de grondexploitatie kunnen nog steeds voldoende worden opgevangen binnen het weerstandvermogen, zo verwacht men op het Edese gemeentehuis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie