Compositie Edese slagwerker geselecteerd door Goethe Instituut Lissabon

30 september 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Een van de elektroakoestische werken van de Edese slagwerkcomponist Ruud Roelofsen is geselecteerd door het Goethe Instituut in Lissabon. Samen met 24 andere componisten wordt het werk ten gehore gebracht in de de Miso Music Sound Walk / Sound Garden tijdens de 18e editie van het Musica Viva 2012 festival.

http://misomusic.com/index.php/en

Opleidingen, optredens en prijzen:

Op 27 september verzorgde Roelofsen samen met zijn partner fluitiste Maaike Boussier een optreden in Dante cultureel café in Cultura. Samen hebben ze in augustus ook meegedaan aan een themaoptreden in Sonsbeek park in Arnhem.

Ruud Roelofsen ging op 8-jarige leeftijd voor zijn lessen naar de muziekschool te Veenendaal bij Evert Gombert. Op 13-jarige leeftijd begon hij aan de vooropleiding van het Conservatorium in Arnhem bij Ruud Stotijn, Gert Bomhof en Martin Geessinck.

Op dezelfde school behaalde hij zijn Bachelorstudie met hoogste onderscheiding voor slagwerk bij de docenten Peter Prommel, Jan Roel Hamersma, Jan

Wissink, Martin Geessinck en Ruud Stotijn.

In 2008 studeerde hij als uitwisselingsstudent aan de ,,Musikhochschule Münster in der Westfälischen Wilhelms-Universität'' bij Prof. Stephan Froleyks en Armin Weigert.

Hij haalde zijn Masterstudie met hoogste onderscheiding voor Klassiek Slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij de docenten Gert François, Bart Quartier en Bart Bouckaert.

In mei jl. ontving hij de gerenommeerde prijs ,,Ingeborg Köberle'' van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Deze prijs werd hem toegekend vanwege zijn uitzonderlijke prestaties aan het Brusselse Conservatorium. De prijs, die vergezeld ging van een geldbedrag, kreeg hij uit handen van Sander Cohen, de afgevaardigde van de Nederlandse Ambassade in Brussel. In 2011 ontving Roelofsen ook al een aanzienlijke beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds

Ruud werkte samen met sleutelfiguren uit de hedendaagse muziek als Helmut Lachenmann, Peter Ëotvös, Yannis Kyriakides, Symon Clarke, Matthijs van Driel, Dolf de Kinkelder, Kris Defoort, Kim Cascone, Will Eisma e.a.

In 2005 won hij het compositieproject van Orkest de Ereprijs en in 2011 was hij als solist halve finalist op het Gaudeamus Vertolkers Concours.

Als remplaçant speelde hij onder meer bij het Gelders Orkest, het Noord Nederlands Orkest, Brussels Philharmonic, Orkest de Ereprijs, ,,Sizzle'' ensemble for modern music'' en Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ,,Bereden Wapens''. Hij speelde concerten in festivals als Mommenta Dortmund (D) ,,Ensembles houden open huis'' Amsterdam (NL), Grachtenfestival Amsterdam (NL) Muziekfestival Middelburg (NL), Festival de Canarias (Esp.) Hollandse Rituelen (NL), Ars Musica (B) World Soundtrack Awards (B).

Door de enorme financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Jan en Tina Huizinga Fonds en het Petronella Andriesse Fonds was Ruud in staat om in 2011 een prachtig nieuwe marimba aan te schaffen.

Na voltooiing van zijn studie in Brussel is Ruud teruggekeerd naar Veenendaalse bodem.

Momenteel geeft hij les aan verschillende instanties in de regio zoals onder andere bij het venster in Wageningen, Muziekvereniging OBK te Bennekom en Muziekvereniging Constantia te Werkhoven. Daarnaast is hij als remplaçant actief bij Orkest de Ereprijs te Apeldoorn. Het uitvoeren van hedendaagse muziek en ook het componeren van (educatief bruikbare) hedendaagse muziek heeft zijn passie.

http://www.ruudroelofsen.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie