Lezing over Aletta Jacobs bij Culturele Kring Lunteren

30 september 2012 om 00:00 Nieuws

Op dinsdag 9 oktober zal Mevrouw Kooiker geeft dinsdag 9 oktober voor de Culturele Kring Lunteren een lezing geven met als onderwerp: ,,Aletta Jacobs, onvermoeibaar voorvechtster voor vrouwenrechten''.

Aletta Jacobs is één van de belangrijkste en bekendste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Vrijwel iedereen kent het verhaal van het jonge meisje dat per sé arts wilde worden en om haar doel te bereiken alle toenmalig conventies trotseerde. In 1878 rondde zij haar studie medicijnen af en werd de eerste vrouwelijke arts in Nederland. 

Van groot belang voor haar ontwikkeling is de relatie met Carel Victor Gerritsen geweest, één van de eerste radicale politici in Nederland en medeoprichter van de Radicale Bond.  Hij bracht haar in contact met verschillende vrijdenkers, onder wie Annie Besant, en samen voerden zij de strijd voor vrouwenemancipatie. Tijdens haar jaren als huisarts in Amsterdam werd Aletta vooral bekend als  pleitbezorgster voor actieve geboortebeperking. In 1881 was zij één van de oprichters van de Nieuw-Malthusiaanse Bond.

In 1903 werd zij voorzitster van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en een jaar later sloot zij haar artsenpraktijk en zette zij zich met hart en ziel in voor het vrouwenkiesrecht.  Om dat recht wereldwijd te promoten maakte zij, samen met Carel, lange reizen naar onder andere de VS en Afrika. Vele malen is zij gehuldigd voor al haar activiteiten. Haar laatste jaren werden bemoeilijkt door financiële zorgen. Zij stierf in 1929 en zelfs in haar begrafenis bleef zij onconventioneel. Net als Carel, hij overleed in 1905, wilde zij gecremeerd worden. Haar grafmonument staat op de begraafplaats Westerveld.

20.00 uur in het houten gebouw aan de Dr. Kimmijserlaan 28

Belangstellenden zijn van harte welkom.

Entree voor niet leden: t5 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie