Ingezonden brief: Recreatieplas

30 september 2012 om 00:00 Nieuws

Beste deelnemers van het Platform Ede voor Waterrecreatie,

In bijlage treft u mijn persoonlijke reactie aan op het artikel 'Dure zuinigheid' van 22 september en geplaatst in de bijlage Opinie van "de Gelderlander" van 29 september.

In dezelfde bijlage is het passende artikel "gemeenteraden gaan rol bij bezuinigingen uit de weg" opgenomen en wel heel bijzonder is dat ook een kort artikel is geplaatst in dezelfde krant met als kop: Ede heeft nog weinig hoop op recreatieplas.

Wethouder van Milligen(teamleider van B&W)zegt dat de kans wel heel klein is dat de recreatieplas doorgaat. Indien de nu afgeschreven 900.000 euro aan de ondernemers was toegezegd was de plas er al geweest. Ook de zin die steeds terugkomt: De 2 commerciële partijen, Billy Bird en Ballast Nedam trekken zich terug, doet voorkomen of B&W er alles aan gedaan heeft en dat is dus een Farce (klucht voor de liefhebbers).

Al meer dan 30 jaar lang hebben anderen het gedaan.....

Conclusie: De raad geeft Roel Kremers opdracht tot een onderzoek wat voor eind december moet zijn afgerond, deze doet daar niets mee en halverwege de tijdbalk geeft Evert van Milligen in de krant "de Gelderlander" van 29 sept weer een voorzetje.

Het dualisme in Ede bestaat bij de gratie van de VVD wethouder die (chapeau!) zijn plannen gerealiseerd ziet, doch "helaas(?)"geen motivatie heeft het VVD program "recreatieplas" tot uitvoering te brengen. Als je het Akoesticum kunt realiseren kun je zo'n plasje toch ook doen?

Roel Roeten

0318-416571

Platform Ede voor Waterrecreatie

Reactie ,,Dure zuinigheid'' opinie 22sept 2012.

Het gebrek aan bestuurlijke visie in tijden van bezuinigingen maakt het na-apen van buurtgemeenten gemakkelijk en voor de hand liggend: ,,Waar bezuinigen jullie op ?''.

Dat Wageningen en Rhenen (gelegen aan de Neder-Rijn) buurgemeenten ,,volgen'' die niets met water hebben( Ede en Veenendaal) maakt hun besluit alleen nog onverstandiger.

Zolang wij miljoenen uitgeven voor ondersteuning van topsport en niet in staat zijn om in ons waterrijke land er zeker van te zijn dat ál onze kinderen op jonge leeftijd kunnen zwemmen, dan is er iets goed mis. Natuurlijk ligt daar ook een verantwoordelijkheid van de ouders/verzorgers.

Dat zwembaden de afgelopen jaren in financiële problemen gekomen zijn, ontstaat doordat bestuurders van gemeenten niets hebben met water, zij kunnen toch zwemmen en verdrinken dus niet ? Dat komt omdat zij wellicht vroeger verplicht moesten schoolzwemmen…..

In de afgelopen jaren zijn er teveel voorbeelden waaruit blijkt dat gemeentebestuurders niet doen wat hun bewoners willen , doch wel veel geld uitgeven aan prestige projecten en daar moet dan dus het geld naar toe.

Communicatie daarover en het betrekken van vrijwilligersorganisaties is in de praktijk dan ook ver te zoeken.

Voorbeelden:

Overleg met besturen van sport en andere verenigingen om jeugd en ouderen aan het sporten te krijgen leiden eerder tot het instellen van instituties dan tot (o.a.financiële) ondersteuning.

Raadsleden roepen dat meer gebruik gemaakt moet worden van vrijwilligers: die worden al zwaar belast door alle regelgeving en dus toenemende verantwoordelijkheid. Door het toenemende aantal 50 plussers op de arbeidsmarkt neemt het potentieel vrijwilligers af (zelfs in Ede, waar de oorspronkelijke militaire beroepsbevolking is vertrokken naar Amersfoort en nu nog een afnemend deel ,,pensionado's'' beschikbaar is).

De Jongerenraad weet van niets als het jongerencentrum Ede LinQed opent.

Het (nationaal bedoeld)Akoesticum Ede (kosten 14,4 miljoen); vraag het een willekeurige bewoner van de regio, antwoord: ''nooit van gehoord'', maar wel 6 miljoen bezuinigen op veelal belangrijker zaken….

SGP Ede roept: Zwembad ,,de Peppel'' kan op zondag wel dicht….. (zijn een keer wezen kijken in de zomer); VVD voelt wel wat voor het sluiten van een zwembad: logisch, hun wethouder heeft het Akoesticum er doorgedrukt, moet toch ergens van betaald worden?

Food Valley maakt een ontwikkeling door waarbij (water)recreatie en Milieu een steeds belangrijker rol zullen spelen: De besturen van Veenendaal en Ede laten de kans op een recreatieplas tussen beider gemeenten op hun beloop:

Met een beperkte ondersteuning was een overeenkomst allang tot uitvoering gekomen:

De verantwoordelijk wethouder van Ede heeft in het verleden gewacht op reacties van de ondernemers(Ballast Nedam en Billy Bird) en de ondernemers hebben gewacht op de reactie van de wethouder… Nu ligt er de opdracht van de Edese raad(hopelijk met steun van raadsleden uit Veenendaal) aan het bestuur van Ede om alsnog te komen met een vervolgonderzoeksrapport over de mogelijkheden.

Helaas zijn er al weer 3 maanden voorbij waarbij geen ondernemer of zelfs het Platform Ede voor Waterrecreatie om advies of informatie is gevraagd; zo is het helaas de afgelopen jaren steeds gegaan……

Roep dat je voorstander bent: alle gemeenteprogramma's geven dat ook aan(muv SGP), maar vervolgens is er altijd wel een reden te vinden om het niet uit te voeren, ondank het gegeven dat de financiële component klein is voor de gemeentebegroting en de positieve effecten op recreatie, sport en milieu voor de regio gigantisch positief zijn.

Ook hier: Dure zuinigheid ten koste van vooral de jeugd in de regio: of ?:

Duur Prestigeproject Akoesticum (voor weinigen)contra goedkope Recreatieplas (voor allen).

Roel Roeten

0318-416571

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie