Museum Oud-Lunteren geopend

10 oktober 2012 om 00:00 Regio

In zijn openingstoespraak benadrukte Van Ravenswaaij de grote waarde van de inzet van de vele vrijwilligers die aan het museum verbonden zijn. Sommigen hebben het afgelopen jaar meer dan 2000 uur in het museum gestoken. Een aantal van de vrijwilligers werd daarom extra in het zonnetje gezet. Netty Langeveld en Nel de Nijs, vrijwilligsters van het eerste uur ontvingen vervolgens tot hun grote verrassing, de unieke zilveren verenigingsspeld.

Vrijwilligers Netty en Nel ontvangen speld LUNTEREN - Alsof heel Lunteren een uitnodiging had ontvangen, zo afgeladen vol was de grote zaal van partycentrum Floor vrijdag toen voorzitter Jaap van Ravenswaaij het startsein gaf voor de feestelijkheden rondom de opening van Museum Oud-Lunteren.

Ook burgemeester Cees van der Knaap prees de vrijwilligers: ,,Ga vooral zo door. Het bespaart de gemeente heel veel geld.’’ Verder moest hem van het hart dat Lunteren een uniek dorp in de gemeente is, als je denkt aan de Oud-Lunterse Dag, het 100-jarig bestaan van het Luntersche Buurtbos en nu de realisatie van een prachtig zelfstandig museum. Een verhoging van de subsidie voor het museum zit er volgens de burgervader niet in.

De Lunterse loco, Jaap van den Heuvel, in onvervalst dialect, stak het bestuur van het museum vervolgens een hart onder de riem met de woorden: ,,Jullie waren krek op tied mit de anvraog veur de nieuwbouw. As je ut noe had gedaon, ha je ut wel kunne schudde’’.

Jan Terlouw

Oud-commissaris van de koningin Jan Terlouw richtte zich in zijn toespraak vooral op het belang van de cultuur in de samenleving. Cultuur zou zelfs de basis vormen voor een gezonde economie. Bob van Heukelom, voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbos, bood het museum een geschenk aan: een bestuurslidmaatschap van de vereniging. Het complete bestuur van de Vrienden wordt als geheel lid van de Vereniging Oud-Lunteren, met de daaraan gekoppelde jaarlijkse contributie.

Na de plechtigheden bij Floor stak het gezelschap onder leiding van De Schrik, de Lunterse veldwachter, over naar het museum. Lunteranen waren zichtbaar onder de indruk van de nieuwe museumzaal met veel natuurlijke lichtinval en op dit moment een expositie van Lunterse schilders uit de vorige eeuw in afwisseling met beelden van de inmiddels 90-jarige Joop Haffmans uit Ede. Kelder, bovenverdieping, oudheidskamer en zelfs de receptie stonden vol met genodigden, wachtend op de praktische openingshandeling.

De oudste inwoner van Lunteren, Ko Broekhuizen, verrichtte deze handeling door samen met burgemeester Van der Knaap en dr. Jan Terlouw een kunstwerk te onthullen van kunstenaar Leo Nellestein. Een schitterend glaskunstwerk in het zijraam van het museum. De kunstenaar zelf gaf daarna een uitleg over zijn creatie: de kleuren en lijnen verbeelden verleden en heden van Lunteren. Een gele baan als stuwwal, het paars van de heide, groen van bossen en weilanden, de Germaanse put, de blauwe lijn van de Lunterse beek en een kruispunt van wegen, waar een dorp ontstaat.

Pauline Mauve, dochter van de schilder Thijs Mauve, onthulde daarna met wethouder Roel Kremers een schilderij van haar vader, dat is aangekocht met het geld dat een Lunters team onder leiding van Ina Bloemendal verdiende in het programma: Zomer in Gelderland.

En Lunteren zou Lunteren niet zijn als er bij zo’n feestelijke opening ook niet een echt Lunters accent werd gegeven. Het duo Job en Heintje verscheen ten tonele en riep voorzitter Jaap van Ravenswaaij ter verantwoording. Eerst kreeg hij nog wel wat attributen aangeboden voor het museum, maar vervolgens was de kritiek niet van de lucht. Hoe kun je nu een museum openen door alleen maar zo’n kunstwerk te onthullen of een doek van een schilderij af te trekken. Bij een opening hoort het doorknippen van een lint en om de daad maar meteen bij het woord te voegen, knipte Hendrik, bij gebrek aan een officieel lint, met een heggenschaar de stropdas van de voorzitter doormidden.

Met harpmuziek van Jessica en Rhodé van Leeuwen en de catering door de weer opgetrommelde dames van het ter ziele gegane Lunthari bleef het vervolgens nog lang gezellig in het museum.

u Het museum is te bekijken op woensdag tot en met zaterdag van 13.30 u. tot 16.30 u.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie