‘Timon of Athens’

24 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - In het pand van PEK (Platform Edese Kunstenaars) aan de Boogstaat in Ede is een tentoonstelling van Jan van Rossem en Izet Shabani. De titel van de tentoonstelling kreeg als titel ‘Ontmoeting met islam’.

Het gegeven voor deze tentoonstelling is dat Jan van Rossem zich als Nederlands kunstenaar laat inspireren door islamitische kunst en Izet zich als islamiet laat inspireren door de Europese kunst. Jan heeft 14 jaar in het Midden Oosten gewoond. Izet is gevlucht uit Kosovo en woont in Nederland. Jan en Izet hebben elkaar 3 jaar geleden ontmoet tijdens de opleiding didaktiek aan de HKU. Aansluitend aan de tentoonstelling wordt er door Jan en Izet een educatief project gedaan met de leerlingen van groep 7 van de islamitische school in Ede.

De 45-jarige Shabani is geboren in Kosovo en heeft zijn kunstopleiding gevolgd aan de HKU in Utrecht; autonoom, architectonische vormgeving en een eerste graad docenten bevoegdheid. Sinds 2009 is hij verbonden aan middelbare scholen als docent, daarnaast heeft hij ervaring als bouwkundig tekenaar.

Jan van Rossem woont in Ede en is docent beeldende vorming op de ISK in Utrecht. Hij is sinds 2009 lid van PEK, www janvanrossem.com.

EDE - CineMec vertoont Shakespeares ‘Timon of Athens’ op donderdag 1 november om 20.00 uur live op het witte doek vanuit National Theatre Londen. Het stuk dateert uit het begin van de zeventiende eeuw, maar sluit naadloos aan op de hedendaagse Europese financiële crisis.

Het is geregisseerd door Nicholas Hytner (Phèdre) en wordt gespeeld door Simon Russell Beale (Blackadder, Skyfall). Het Engels toneel dat CineMec uitzendt is ook Engels ondertiteld en is goed te volgen voor iedereen die de Engelse taal verstaat.

Timon of Athens is een tragedie van Shakespeare over consumptie, schulden en verwoesting. Timon (gespeeld door Simon Russell Beale), een welgestelde man uit Athene, organiseert regelmatig feesten voor zijn rijke en machtige vrienden. Wanneer hij zijn fortuin er in korte tijd compleet doorheen jaagt, weigeren zijn vrienden hem te helpen.

Na een laatste wraakzuchtige daad trekt Timon zich terug op een vuilnisbelt waar hij leeft van wortels. Hij vervloekt Athene en wenst de stad een faillissement toe. Maar dan vindt hij een kist met goud en keert hij terug vol wraak...

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie