De cantorij bestaat al weer veertig jaar

24 oktober 2012 om 00:00 Algemeen

Een cantorij is een uit gemeenteleden bestaand kerkkoor, geen standaard koor, legt de huidige cantor Jan Willem van Ree uit. De cantorij werd opgericht door de komst van het ‘Liedboek van de Kerken’ in 1973. Het liedboek bevat een schat aan nieuwe liederen, die voor een groot deel onbekend waren bij de gemeenteleden. Daarnaast was een reden voor de oprichting de wens binnen de gereformeerde gemeente om meer te gaan werken met het begrip ‘liturgie’.

Door nieuw liedboek blijft er werk aan winkel EDE – De cantorij van de Gereformeerde Kerk in Ede en Harskamp bestaat veertig jaar. Op initiatief van dominee H.M. Dercksen en eerste cantor Luuk van der Vegt werd de cantorij op 5 oktober 1972 opgericht. In komende diensten wordt aandacht besteed aan het heuglijke feit. Zondag 28 oktober is er ‘s morgens om tien uur een jubileumdienst in de Beatrixkerk onder leiding van dominee Santing. Op 4 november leidt dominee Oosterveen een vesperdienst ’s middags om half vijf in de Noorderkerk. Voor de reünie zijn ook oud-leden uitgenodigd.

door Jan de Boer

De cantorij heeft niet het uitgangspunt om uitvoeringen te geven. ,,Wij werken mee in de erediensten. De cantorij is een onderdeel van de gemeente. Met de leden samen zingen wij de liturgie.” Elke week komt de cantorij, bestaande uit vijftien leden, bij elkaar in de Beatrixkerk. ,,In de beginjaren was het vooral de bedoeling om de gemeente een lied aan te leren. Voor een dienst gingen we dan alvast even leren,” herinnert voorzitter Fenno Bolks zich vanuit de tijd dat hij nog in Emmeloord woonde.

Tijdens een bijeenkomst van de cantorij worden eerst ademhalingsoefeningen gedaan om de stem wat op te ruimen. ,,Je hebt vier partijen. Als je iets moois wilt laten horen, moet je oefenen.” Het merendeel van de leden komt vanuit een van wijkgemeenten. Er is geen maximum aan het ledental van de cantorij. ,,Het is beter als het niet een te groot koor is. We zijn iets kwetsbaar, we kunnen er nog wel bassen en tenoren bij hebben.”

De cantorij zingt nu alleen in de Beatrixkerk, de Taborkerk en de kerk in Harskamp. In de begintijd kon de muziek bij tandarts Limburg aan het Beatrixplein opgehaald worden. Door de kou tijdens de oliecrisis in 1972, liet de cantorij zich niet afschrikken. Met de jas aan werd er in de kerk gezongen. Soms brengt de cantorij grote werken als de Mattheus Passion of cantates van Bach ten gehore.

Het werk van de cantorij is springlevend. Op 25 mei 2013 wordt er een nieuw Liedboek gepresenteerd, weet Van Ree. ,,Dan betekent weer veel werk aan de winkel. Dat liedboek moet in alle wijken gepresenteerd worden. Het werk gaat gewoon door.”In alle jaren heeft het liedboek aanvullingen gehad. ,,Nu gaat het liedboek zelf helemaal op de schop. Ik heb er wat proeven van gezien Er komen veel meer liederen in te staan. Een aantal oudere gezangen zullen verdwijnen. Daarvoor komen een aantal nieuwe in de plaats.”

Foto:

De cantorij in de Beatrixkerk: ruimte voor nieuwe liederen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie