‘Welkom bij Papendal Sport Parade’

31 oktober 2012 om 00:00 Sport

Dit jaar is het exact honderd jaar geleden dat het Nederlandsch Olympisch Comité (NOC) werd opgericht. Het NOC is de voorloper van het huidige NOC*NSF. De sportkoepel wil met de Papendal Sport Parade het jubileum vieren met het Nederlandse publiek en de inwoners van de omliggende gemeenten in het bijzonder. Tijdens dit evenement worden in honderd takken van sport clinics en demonstraties gegeven. Mensen kunnen sporten uitproberen die ze nog niet kennen. Daarnaast zijn er optredens, interviews, debatten, cabaret en muziek. Het complete programma is te vinden op de website www.papendalsportparade.nl.

EDE - Prins Willem-Alexander, IOC-voorzitter Jacques Rogge en astronaut André Kuipers zijn slechts drie van de vele bekende gasten die zaterdag 3 november te zien zijn op de Papendal Sport Parade. NOC*NSF en de sportbonden stellen die dag de deuren van nationaal sportcentrum Papendal open voor het publiek. Er zal worden teruggeblikt op het rijke en veelzijdige Nederlandse sportverleden en vooruitgekeken naar de toekomst van sport in Nederland. Het thema van de dag is ‘Sport: van voorrecht naar recht’.

,,Ik vind het vooral zo leuk dat dit een speciale manifestatie is voor het grote publiek”, reageert Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF.

,,Eerder hebben we al een exclusief feestje gehad met de sporters en met de bondsbestuurders, maar nu is iedereen welkom. Dus ik zou iedereen willen aanraden 3 november naar Papendal te komen, want het kan maar zo zijn dat je honderd jaar moet wachten voor er weer zoiets plaatsvindt.”

Sport inspireert

Talloze sporters en oud-sporters verlenen hun medewerking, zoals de kersverse Olympische en Paralympische kampioenen Epke Zonderland, Maartje Paumen, Esther Vergeer en blade babe Marlou van Rhijn.

Maar ook kampioenen uit het verleden komen naar Papendal, zoals judoka Mark Huizinga, zwemster Inge de Bruijn, amazone Anky van Grunsven, waterpoloster Daniëlle de Bruijn, roeister Kirsten van der Kolk, volleyballer Peter Blangé, atlete Ellen van Langen, hockeyster Minke Booij en de Noorse schaatslegende Johann Olav Koss.

René Froger

Daarnaast zijn er ook diverse prominenten uit andere geledingen. Naast prins Willem-Alexander, Jacques Rogge en André Kuipers zijn dat bijvoorbeeld ook minister Edith Schippers van VWS, Charles Groenhuijsen, Jack van Gelder, Kees Jansma en de artiesten Loïs Lane en Rene Froger.

Gerard Dielessen is razend-enthousiast over de deelname van zoveel aansprekende namen: ,,Sport inspireert en sport verbindt. Dat blijkt ook nu maar weer eens. Het is uniek dat al die bekende Nederlanders zich zo voor ons en voor het recht op sport willen inzetten op de Papendal Sport Parade. Zonder uitzondering staan ze dan ook achter ons streven: Sport, van voorrecht naar recht!”

Veiling Jeugdsportfonds

Alle giften en donaties die NOC*NSF voor het jubileum krijgt, komen ten goede aan het Jeugdsportfonds Nederland, een van de maatschappelijke partners van NOC*NSF. Deze organisatie zorgt ervoor dat ook kinderen waarvan de ouders het niet al te breed hebben, in Nederland kunnen sporten. Tijdens de Papendal Sport Parade vindt er een speciale veiling plaats van unieke sportattributen, zoals een gesigneerd schaatspak van Sven Kramer, de Olympische badmuts van Ranomi Kromowidjojo of een rondleiding met André Kuipers door Space Expo Noordwijk. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zal voor deze gelegenheid optreden als veilingmeester.

Kinder Sport Parade

Voor honderd kinderteams in de leeftijd van 8 tot 12 jaar wordt een speciaal sportprogramma georganiseerd onder de naam de Papendal Kinder Sport Parade. Het is geen competitie, want het gaat om de ervaring om veel verschillende sporten te leren kennen. Er wordt gestart met een feestelijke opening en een gezamenlijke warming-up met Vivienne van Assem, presentatrice van Z@ppsport. Vervolgens gaan de kinderen bijzondere sporten en spelletjes doen, waarbij ook beroemde sporters langskomen. Aan het eind van de middag is er een spectaculaire sluiting met een optreden van Ralf Mackenbach, de winnaar van het Junior Eurovisiesongfestival.

Aanmelden

De Papendal Sport Parade is gratis toegankelijk voor iedereen die in sport is geïnteresseerd. Omdat er veel toeloop wordt verwacht is het wenselijk dat mensen zich van tevoren even aanmelden, via de website www.papendalsportparade.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie