Natuurwerkdag op De Zeven Heuveltjes

31 oktober 2012 om 00:00 Regio

Best wel spannend om jonge boompjes, struiken en braam voorzichtig van zeven grafheuvels te verwijderen. De laatste rustplaatsen van verre voorouders uit de Late Steentijd tot in de IJzertijd, 2000 tot 4000 jaar geleden. In 1930 zijn de ‘bergjes’ ontdekt en vluchtig onderzocht, zodat we weten hoe oud ze ongeveer zijn. ,,De wortels van bomen, bramen en struiken verstoren de archeologische sporen onder onze voeten, om die reden willen we de heuveltjes vrij houden van ondergroei”, lichten de initiatiefnemers toe. ,,Voor we zaterdag 3 november de handen uit de mouwen steken, zal Irene Velthuis van de Archeologische Monumentenwacht (AMW) eerst iets vertellen over de inhoud en de betekenis van grafheuvels. Verspreid over de Veluwe liggen er ruim 700. Vrijwilligers, jong en oud, zijn deze dag van harte welkom in Lunteren. Ook kinderen jonger dan 12 jaar, onder begeleiding van ouders.”

LUNTEREN - Tussen de meer dan 300 locaties waar men tijdens Natuurwerkdag 3 november terecht kan, springt er één beslist uit. De Zeven Heuveltjes in Lunteren. Onderhoud aan natuur om een bladzij cultuurgeschiedenis te behouden.

Ook komt de organisatie graag in contact met mensen die mee willen doen met Archeologiewacht Ede. Een groepje vrijwilligers dat enkele zaterdagen per jaar ook andere grafheuvels in de gemeente onderhoudt. Archeologiewacht Ede houdt tevens een oogje op de staat van de heuvels, zodat de AMW tijdig kan ingrijpen wanneer er iets niet goed gaat. Want zonder regelmatig onderhoud neemt de natuur weer bezit van dit soort monumenten. Tijdens Natuurwerkdag 2012 leuk gewerkt. Geef je dan ook op voor de Archeologiewacht!

Tijd en locatie

Er wordt zaterdag 3 november, van 10.00 tot 14.00 uur gewerkt op de kruising Goorsteeg/Lunterse Bosweg in Lunteren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie