Ensemble Montage brengt Hoop in Ede

31 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Hoop doet leven, luidt een bekend gezegde. Rond dit thema geeft het elfkoppige Montage Ensemble op zaterdag 3 november een verrassend concert in de Edese Tabokerk aan de Prinsesselaan 8 in Ede.

Op het programma delen uit het befaamde ‘Quatuor pour la fin du temps’ van Olivier Messiaen en Cantate 58 ‘Ach Gott, wie manches Herzenleid’ van Bach. Beide componisten, overtuigd religieus, benadrukken in hun composities over de apocalyps en het lijden dezelfde boodschap: Hoop. Olivier Messiaen (1908-1992) componeerde zijn kwartet in 1941 als krijgsgevangene in werkkamp Görlitz. Delen daarvan voerde hij daar met drie medegevangenen ook uit.

Ondanks de gebrekkige muziekinstrumenten maakte de muziek een enorme indruk op gevangenen én kampbewakers. Opgedragen aan de engel die het einde der tijden aankondigt, bezingt dit werk de horizon van de eeuwigheid. Bach componeerde zijn cantate ruim 200 jaar eerder.

Hierin staat Rachels verdriet centraal over de moord op haar kinderen door koning Herodes. Toch heeft ook hier de tragiek niet het laatste woord, zoals blijkt uit de hemelse uitbundigheid waarmee de cantate wordt afgesloten. Ensemble Montage bestaat uit de jongste generatie kamermusici. In hun concerten zoeken zij naar nieuwe presentatievormen om ‘oude’ muziek zoveel mogelijk tot haar recht te laten komen. Het concert begint om 19.30 uur. De toegang is vrij met een vrijwillige bijdrage bij de uitgang.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie