31 oktober 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - Cultura in Ede maakt zaterdag 17 november een reis naar het David Hockney - ‘A Bigger Picture’ museum Ludwig in Keulen.

De tweede tentoonstelling die u dit seizoen met Cultura kunt bezoeken is die van David Hockney, ooit het enfant terrible van de 60ger jaren van de vorige eeuw.

Wereldberoemd werd hij om zijn zwembad schilderijen: koele kleuren met geometrische en strakke kleurvlakten, (gerekend tot de Engelse Pop-Art), maar ook om zijn gevoelige portretten, meesterlijke stillevens, landschappen, fotocollages, toneeldecors en niet te vergeten om zijn hoogstaande kennis voor kunsthistorische feiten.

Hockney verbaast met altijd nieuwe visies en deze tentoonstelling “A Bigger Picture” getuigt daarvan. In zijn landschappen uit hij zijn gevoel voor de enorme ruimte in de natuur in grote (samengestelde) doeken. In een recente documentaire zien we Hockney (mèt assistent) in het open landschap met gigantische doeken worstelen en als een bezetene schilderen. En wat te zeggen over zijn experimenten met behulp van IPhone App Brushes. Intens gekleurde prints die hij met zijn smartphone en later op een IPad bewerkt en daar grote prints van maakt. We zien het allemaal in de zalen van het ‘Ludwig’ in Keulen. Het museum toont imposant werk van recente datum van David Hockney. De excursie wordt op zaterdag 17 november geleid door Wim Gregoor, die als docent Aquarelleren, tekenen en schilderen les geeft bij Cultura. Tijdens de busreis in de luxe touringcar geniet u van een kopje koffie en ontvangt een begeleidende tekst over de excursie. U maakt tevens kans op de tentoonstellingscatalogus die onder de deelnemers wordt verloot tijdens de heenreis. Als u voor 14 november inschrijft kunt u voor 55 euro mee met deze excursie en vertrekt u om 09.00 uur bij Cultura.

16 maart 2013: ‘Belgisch Modernisme, Belgische Abstracte kunst en Europa’ - in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Cultura’s lente-excursie leidt naar de zeer boeiende tentoonstelling over de Belgisch abstracte kunst en Europa van 1912 tot 1930. Het werk op deze tentoonstelling toont naast beeldende kunst ook architectuur, toegepaste kunst, typografie, film, muziek, literatuur en theater. De tentoonstelling toont een grote diversiteit van veel verschillende kunstenaars in verschillende disciplines.

16 mei 2013: Collectie Musée Magritte Museum in Brussel.

De laatste tentoonstelling van dit excursie-seizoen gaat naar de tentoonstelling van de surrealistische kunstenaar René Magritte. Het Museum in Brussel stelt zijn werk ten toon uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Deze multidisciplinaire collectie is de grootste ter wereld en omvat ruim 200 werken, waaronder olieverfschilderijen op doek, gouaches, tekeningen, beelden en beschilderde voorwerpen, maar ook reclameaffiches, partituren, oude foto’s en films gemaakt door Magritte.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie