26dNL DOK volleybaltoernooi weer super gezellig

28 oktober 2012 om 00:00 Economie

EDE - Het was weer gezellig druk in sporthal De Peppel, waar DOK het traditionele volleybaltoernooi hield.

,,Iets minder druk dan andere jaren", meende DOK voorzitter Cees Gouw. ,,De oorzaak? Dat is simpelweg het feit dat dit toernooi een week eerder wordt gehouden dan voorgaande jaren. We waren er echt vroeg bij de sporthal vast te leggen. Maar de gemeente had de eerste zaterdag van november al aan een andere huurder toegekend. Ik dacht, na 25 edities wel een lichte voorkeursbehandeling te hebben opgebouwd, maar helaas. Veel deelnemers noteren de speeldag in hun agenda. Kennelijk paste deze wijziging daar niet in", lichte Gouw toe.

Sfeer

Maar net als de vele deelnemers genoot hij toch van deze bijzondere dag. Zo ook IJntze Steenbergen (60), die speelde voor de combinatie Etric BBK. De laatste is een trouwe sponsor van dit toernooi. Net als dNL en al die anderen. ,,Ik doe al heel wat jaren mee. 's-Morgens is het meer recreatief, en 's- middags wat meer prestatief. Maar wat wel gelijk is, is het gegeven dat plezierig volleyballen voorop staat", zegt de zestig jarige liefhebber. Het team Etric dat ook meedoet aan bedrijfscompetities vormt een leuk geheel. ,,Dit team speelt al wat langer samen. Natuurlijk gaan de jaren tellen, maar in volleybal is dat wat minder belangrijk dan in een individuele sport. En met het klimmen der jaren, wordt een partijtje verliezen ook wat gemakkelijker geaccepteerd", grapt Steenbergen.

De organisatoren Gerda Smits en Cees Gouw, geconfronteerd met deze loftuitingen, glimmen van oor tot oor. ,,Daar doe je het allemaal voor. Zoveel volleyballers in sporthal De Peppel bijeen. Waar tref je dat nog aan? Veel recreatieve volleybaltoernooien zijn verdwenen. Dat wij nu het 26e dNL toernooi nog mogen houden had niemand ooit kunnen denken", meent het duo.

,,Voor deze mensen doe je het. Natuurlijk zijn we, net als alle andere vrijwilligers aan het einde van de dag moe. Maar het intense plezier wat je ziet, doet dat snel vergeten", vult Smits aan. ,,En vergeet niet dat het kostenneutraal is voor de vereniging DOK. Ons beleid is dat wie wat organiseert moet zorgen voor inkomsten. Daardoor kunnen onze leden, naast de gymnastiek, vandaag ook volleyballen", vult Gouw aan.

Smullen

Bijna 150 volleyballers (m/v/) bevolken de sporthal, maar ook de kantine. ,,Dat is het leuke van dit toernooi. Een feest der herkenning", vervolgt Steenbergen. ,,Je komt elkaar jaarlijks tegen. Het is weer even bijkletsen. Net een grote familie." In de kantine zitten de ochtend spelers aan de taart. ,,Die is gewonnen. En zo krijg je de kilootjes, die we vanmorgen hebben verspeeld, er snel weer aan", wordt opgemerkt.

De sfeer is zoals gezegd opperbest. DOK voorzitter Cees Gouw vraagt bij de opening 'clementie' voor de scheidsrechter. ,,Zij zouden misschien ook liever spelen. Maar fluitisten en scorebord bedieners moeten we ook hebben." Er staat de hele dag geen scheidsrechter ter discussie. Dat ondervindt ook scheidsrechter John Apon. ,,Dat klopt. Een beslissing wordt gelijk geaccepteerd. Dat is in een echte wedstrijd wel eens anders."

De smashes vliegen met grote regelmaat over het net. Een smash is een bekende term uit het volleybal. Het is de meest gebruikte manier om een punt te scoren bij de tegenpartij. Het klinkt misschien officieel en dat is het ook. Tijdens het 26dNL DOK recreantenvolleybal toernooi genieten eenentwintig teams van de opzet.

Gebleken is dat men het liefst tegen min of meer gelijkwaardige teams speelt", lichten Smits en Gouw toe. In de middag is dat een minder groot probleem. ,,Dan komen er meer prestatieve 'recreatieve' teams aan bod. Het niveau ligt dan misschien iets hoger, en de verschillen zijn minder groot. In de ochtend kijken we na enkele ronden naar het niveau verschil. Daarna volgt zo nodig een herindeling. De schapen en de bokken worden gescheiden .De sterkere teams in een poule en de minder sterken in de andere poule. Wie vindt het nu leuk om met 15-0 te winnen. De verliezer niet, maar de winnaar ook niet."

De prijsuitreiking verloopt vlotjes. Cees Gouw zegt, na een vermoeiende dag: ,,We hebben aan naamsbekendheid gedaan. Wij zijn hoofdsponsor dNL-verzekeringen, BBK briefkasten, buitenbussen en belpanelen en Intersport-Ede dankbaar. Zonder hen was het niet gelukt."

,,We kijken terug op een geslaagd toernooi. De sfeer was uitermate gezellig en de organisatie kende een dag zonder stress. Volop genieten en aandacht schenken aan alles en iedereen", besluit Gerda Smits haar terugblik.

De uitslagen waren:

Ochtend

Dames:

1. Etric

2. Dok Blokkers

3. Dio Beemte

4. Donald Dok

Heren/Gemengd:

1. VOKO v.d. Pol

2. The A-Team

3. Tarters

4. Jump 1

5. Sixpack

6. Volleyveen

7. Etric Bastards

8. Crazy Doks

9. Jump 2

10. Alfa

Middag

Heren/Gemengd:

1. Hanzetumop

2. VOKO van de Pol

3. Ditters Makelaars

4. Etric BBK

5. Etric Bastards

6. Enervo

Bij de verloting werden de volleyballen gewonnen door Alfa en Etric Bastards.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie