Helft minder woningbouw

31 oktober 2012 om 00:00 Voorpagina

,,Er moeten deals gesloten worden, want als er niets gebeurt, ontstaat er een concurrentiemarkt waarmee je niet verder komt’’, licht Aart de Kruijf toe, wethouder in de gemeente Barneveld, doelend op de taak van zo’n adviesgroep.

EDE - De acht gemeenten in de Food Valley, inclusief Ede, gaan tot 2015 bijna de helft minder woningen bouwen dan gepland. Per gemeente komt er bovendien een adviesgroep waarin ontwikkelaars, makelaars, corporaties en ambtenaren voor de korte termijn gaan onderhandelen en bepalen welke bouwprojecten het eerst ontwikkeld worden en welke tijdelijk de koelkast in gaan.

door Freek Wolff

Op deze manier is de hoop dat bouwprojecten sneller komen tot de zeventig procent van de hoeveelheid woningen die verkocht moeten zijn om de ontwikkeling door te zetten. Als gevolg zullen de projecten dus vaker na elkaar ontwikkeld worden en niet tegelijkertijd.

Nieuw aanbod

De komende twee tot drie jaar is er in de regio Food Valley een nieuwbouwaanbod gepland van ongeveer 6000 huizen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Companen. Die hoeveelheid is duidelijk meer dan de huidige markt aan kan, zo is de verwachting van de onderzoekers.

Vraag/planuitval in de koopsector is maar liefst veertig procent. Het zal in de praktijk regionaal neer komen op ‘slechts’ 800 á 1100 woningen per jaar, terwijl de planning in Food Valley ongeveer 1500 stuks per jaar was.

,,De overspannen verwachting die er was van de afzetmogelijkheden, komt uit de diepgaande analyse pregnant naar voren’’, licht De Kruijf toe.

De Kruijf noemt het verrassend dat er nauwelijks sprake is van één regionale woningmarkt, hoewel er wel verhuisstromen zijn aan te wijzen tussen buurgemeenten als Ede en Veenendaal. Daardoor is het niet uit te sluiten dat sommige woningbouwplannen over de gemeentegrenzen ‘elkaar gras voor de voeten wegmaaien’. Toch gaan de gemeenten ieder apart met een adviesgroep bekijken hoe ze de voorraad aan plannen goed gedoseerd en kwalitatief af kunnen stemmen op de huidige vraag naar woningen.

Veluwse Poort

De bedoeling is om in deze tijd van teruggang op de woningbouwmarkt, de woningproductie maximaal te stimuleren.

Elke gemeente maakt daarom een analyse in welke woningbouwplannen veranderingen nodig zijn om goed aan te sluiten bij de vraag op de korte termijn.

Balans zoeken

,,Dus moeten we lokaal faseren en doseren. Het gaat erom de balans te zoeken van doorbouwen en temporiseren. Elke gemeente bepaalt dan voor zichzelf het aantal en de soorten woningen. Er zijn nu teveel appartementen in elke prijsklasse en teveel huizen boven de 250.000 euro. De gemeenten gaan dit ieder voor zich monitoren en daarna wordt dat regionaal bekeken’’, aldus De Kruijf.

,,Vóór de zomer van 2013 moet elke gemeente hard aan de slag met het eigen huiswerk.”

Wat het concreet voor bekende Edese nieuwbouwprojecten gaat betekenen, zoals Kernhem B en de Veluwse Poort (Enkaterrein en defensieterreinen), is nog niet bekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie