Zonnepanelen

31 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Ede en Zon Exploitatie Nederland B.V. hebben een overeenkomst gesloten over de opwekking van zonne-energie. Dit moet gebeuren op het dak van het gemeentelijk kantoorpand De Vleugel aan de Raadhuisstraat 117. Kantoorpand De Vleugel is straks niet het enige gemeentelijke gebouw met zonnepanelen. Op het dak van het gemeentehuis liggen nu al ongeveer 300 m2 zonnepanelen.

De gemeente stelt het dak van dit pand beschikbaar voor ongeveer 170 vierkante meter zonnepanelen. Deze panelen worden geplaatst en geëxploiteerd door ZEN BV, een bedrijf dat al meerdere van dit soort projecten in Nederland heeft gedaan. Met de panelen zal jaarlijks ongeveer 22.000 kWh groene stroom worden opgewekt. Dit komt overeen met het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer acht woningen. De gemeente gaat de opgewekte stroom zelf benutten in het kantoorpand. Dat levert de gemeente kostenvoordeel op, omdat over deze stroom geen energiebelasting en geen transportvergoeding hoeft te worden betaald.

De gemeente draagt op deze manier bij aan de omschakeling naar duurzame energie. Traditioneel is stroom meestal afkomstig van elektriciteitscentrales, die draaien op aardgas of kolen. Door stroom op te wekken via de zonnepanelen wordt de uitstoot van CO2 met zo’n tien ton per jaar verminderd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie