Schoolontbijt Jumbo

7 november 2012 om 00:00 Ondernemend

Het duo Samson/Rutte neemt het ontslagrecht stevig op de schop om de arbeidsmarkt beter te laten werken. Wat verandert er en voor wie? In een notendop - dus te kort door de bocht - het volgende.

Nu nog heeft een werkgever voor ontslag een ontslagvergunning van het UWV nodig, of een kantonrechter die de arbeidsovereenkomst ontbindt. Bij reorganisatie kiest de werkgever vaak het UWV. Logisch: UWV kent geen vergoeding toe, en bij de kantonrechter is diezelfde werkgever in precies dezelfde zaak één maand salaris per ‘gewogen’ dienstjaar kwijt. Tel uit je winst.

Bij andere redenen - disfunctioneren bijvoorbeeld - klopt de werkgever bij de kantonrechter aan. UWV toetst immers vooral de omvang van ‘het dossier’ (wat staat er op papier?), terwijl de rechter de mensen waarom het gaat in persoon voor zich ziet en dan toch meestal de conclusie trekt dat niemand gelukkig wordt van doormodderen. Dan maakt hij een eind aan de arbeidsrelatie, met een financiële douw voor de werkgever met te weinig dossier. Hoe dunner het mapje, hoe harder de douw.

Over het huidig systeem hebben werkgevers vaak donkere gedachten. Te star en te kostbaar. Onrechtvaardig ook: waarom zoveel moeten betalen als ontslag bittere noodzaak is? Een arbeidsovereenkomst is toch geen levensverzekering? Zoiets. Werknemers denken daar vast anders over.

Maar wat iedereen er ook van vindt: het wordt anders. Uitzonderingen daargelaten verdwijnt de ontslagroute via de kantonrechter plus exit-vergoeding. UWV-toestemming hoeft ook niet meer, alleen advies vragen is nog verplicht. Van dat advies mag de werkgever afwijken. Wel met het risico dat de rechter de opzegging dan ongedaan maakt, maar toch. En vindt de rechter het ontslag onterecht kan hij een vergoeding toekennen: een half maandsalaris per dienstjaar, met een maximum van 75.000 euro.

Voor wie is nu het zoet en voor wie het zuur? Het wordt in ieder geval makkelijker om werknemers te ontslaan, daarover geen misverstand. Een verstandig werkgever investeert weliswaar in ‘het dossier’ om aan een negatief UWV ontslagadvies te ontkomen, maar hoe dat advies ook luidt: opzeggen kan altijd.

Voeg daarbij een fors lagere ontslagvergoeding en de conclusie dat de (onderhandeling-)positie van de gemiddelde werknemer aanzienlijk wordt verzwakt ligt voor de hand. Hoeveel? Te veel? Het antwoord daarop hangt af van de uiteindelijke uitwerking door het kabinet. En aan wie je het vraagt natuurlijk.

Willem de Jong

Partner bij dejong*moons advocaten en specialist arbeidsrecht.

EDE - Jumbo De Rooij deed mee met Het Nationaal Schoolontbijt, dat vorige week werd gehouden.

Met dit landelijke evenement werd aandacht gevraagd voor een gezond en goed ontbijt. Daarnaast wordt een goed doel gesteund. Dit jaar is dat het Oranje Fonds. Het is dit jaar de tiende keer dat Het Nationaal Schoolontbijt werd gehouden. Jumbo De Rooij steunde het initiatief door vers brood en broodjes beschikbaar te stellen aan diverse scholen in Ede.

Wijnand de Rooij vindt het Nationaal Schoolontbijt een zeer goede en sympathieke actie. ,,Wij vinden het belangrijk om kinderen te leren dat ontbijten belangrijk is. Daarom doen we graag mee met deze actie en stellen bruin- en volkorenbrood beschikbaar in het ontbijtpakket voor de scholen in Ede.’’

: Meer nieuws over ondernemend Ede dagelijks op

www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie