Twee bruggen in Lunteren ‘op instorten’

7 november 2012 om 00:00 Regio

Auto’s met een aslast van 5 ton of meer mogen deze bruggen niet meer gebruiken. De bruggen verkeren in slechte staat en als het vrachtverkeer deze bruggen blijft gebruiken is er sprake van acuut instortingsgevaar. Personenauto’s kunnen de bruggen veilig blijven gebruiken. Voor het vrachtverkeer wordt een omleidingsroute aangegeven.

LUNTEREN - De gemeente Ede heeft de brug in de Hoge Valkseweg, ter hoogte van De Bart, en de brug in de Meenthorsterweg met onmiddellijke ingang afgesloten voor vrachtverkeer.

De brug in de Hoge Valkseweg ter hoogte van De Bart zal al op korte termijn vervangen worden, omdat op dit deel van de Hoge Valkseweg relatief veel vrachtverkeer rijdt. De andere bruggen worden in een later stadium aangepakt.

Acuut

,,De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de toestand van alle bruggen om te kijken wat er de komende tien jaar moet gebeuren. Die worden ook wel ‘kunstwerken’ genoemd en hier vallen tevens zaken onder als keermuren en betonnen trappen’’, licht gemeentewoordvoerder Wilma van Wensem toe. ,,Op basis hiervan is een aantal zaken nader bekeken en toen bleek dat deze bruggen erg slecht waren. Bij een poging om ze te repareren, bleken die niet meer te redden en moest er acuut iets gebeuren.’’

Veel gebruikt

De brugdelen liggen er al lange tijd en worden veel gebruikt. Wat ook speelt is dat het vrachtverkeer de laatste jaren zwaarder is geworden. ,,Dat er iets moest gebeuren leek ons wel duidelijk, maar dat het zó slecht was, hadden we niet gedacht. Slecht is ‘op’, niet meer te maken dus. Bij een te zware belasting kan eventueel risico bestaan op instorten en dat willen we niet’’, aldus Van Wensem.

De gemeente gaat de bruggen zo snel mogelijk vervangen. Een precieze datum is nog niet aan te geven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie