Afbeelding
Foto: Gert Jan Koster

Column Cees van der Knaap: 'Harald van Roekel'

7 november 2012 om 00:00 Nieuws

Een rasechte ‘lokalo’. En zeer betrokken bij zijn woonplaats. Voor de Stadspartij is hij volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad van Wageningen. Vorige week zei hij in dagblad de Gelderlander: ‘Ik zou nog niet eens begraven willen worden in één van de omliggende gemeenten.’

De woorden van Harald van Roekel maken duidelijk hoe emotioneel mensen kunnen reageren als hun eigen gemeente dreigt te verdwijnen. In dit geval reageerde hij op de passage in het nieuwe Regeerakkoord dat gemeenten moeten fuseren tot gemeenten van minimaal 100.000 inwoners. En Wageningen als gemeente met bijna 37.000 inwoners zou daarvan de dupe kunnen worden.

Van Roekel staat niet alleen. ‘Een slecht plan’, reageert fractievoorzitter Jos van Heuveln van ChristenUnie Ede in dezelfde krant. SGP Ede-voorman Nico van der Poel gaat een stap verder: ‘Het mag best wat kleiner allemaal.’

Mijn bestuurlijk instinct zegt dat het geen vaart zal lopen. Al jarenlang streeft ‘Den Haag’ naar een bestuurlijke structuur met minder provincies en nu ook met minder gemeenten. Telkens mislukken die vergezichten. Er is onvoldoende draagvlak. Meer samenwerken kan best, zoals nu al gebeurt tussen acht Valley-gemeenten, met onder meer Ede, Veenendaal en Wageningen. Samenwerken is efficiënt, effectief en vaak goedkoper.

Bovendien maakt het inwoners niet zo veel uit hoe gemeenten achter de schermen hun werk organiseren. Zolang zij in hun eigen woonplaats hun paspoort kunnen halen, ze er een vergunning kunnen aanvragen en - voor wie dat wil - ze er begraven kunnen worden.

Identiteit is belangrijk voor mensen, die zich in het verlengde daarvan graag verwant voelen met hun woonplaats c.q. met hun gemeente. Ik zou daar niet snel aan tornen. Mensen willen houvast dichtbij huis. Ik zie dat elke keer. Het is niet erg sommige waarden intact te houden.

Twitter: @CvanderKnaap

Burgemeester van Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie