Van Doorn maakt grote mond waar

7 november 2012 om 00:00 Voetbal

EDERVEEN - ,,Ik ga het winnende doelpunt maken’’, sprak toen nog wisselspeler Jaap van Doorn aan het begin van de tweede helft. De spits maakte zijn woorden tegen koploper Zeewolde waar door kort voor het einde de 2-1 binnen te schieten. Daardoor neemt Advendo nu de koppositie over na een gelijkwaardige ontmoeting.

,,Ik moest mijn grote bek wel waarmaken’’, lachte Van Doorn. ,,Zeker toen Zeewolde langszij was gekomen en het ook zo maar kon dat wij zouden verliezen.’’ Nadat Van Doorn na 64 minuten spelen in het veld kwam, viel juist kort daarna de gelijkmaker. ,,We hadden afgesproken bij vrije trappen van Zeewolde naar voren te lopen en niet ten koste van alles die bal te willen raken. Nu deed Bernard van Vliet dat wel en dat betekende dus een eigen doelpunt.’’

Zeewolde maakte via de gevaarlijke Pieter Blom ook nog de 1-2. Assistent scheidsrechter Henk van Ginkel wist arbiter Mike Blok te overtuigen dat het buitenspel was. Blom was nog een keer dicht bij een doelpunt. Hij trof de sterke doelman Django Donker, die met een reflex ook een inzet van Raymond Fafié stopte. ,,Een fantastische redding van Django’’, oordeelde Van Doorn.

Omdat aan de andere kant de ingevallen Renco van Egdom een teentje tekort kwam, leek een gelijkspel de juiste uitslag in deze topper. Totdat Nico van Roekel op doel schoot. ,,Ik had mij eerst al aangeboden voor de kaats. Omdat Nico nog een keer kapte, wist ik dat hij ging schieten. Als spits loop je dan altijd door naar de keeper. Dat deed Renco ook. De keeper kreeg de bal niet onder controle. Eerst tikte Renco tegen de bal. Daarna was het een koud kunstje de bal binnen te schuiven: 2-1.’’

Daarmee besliste Jaap van Doorn de topper, die dat niet alleen op papier maar ook op het veld was. ,,Zeewolde was veruit de beste tegenstander tot nog toe. Wij moeten in het begin altijd even zoeken. Daardoor hadden we het ook moeilijk.’’ De gasten gaven zeker het Advendo middenveld weinig ruimte. Het eerste gevaar kwam dan ook van Blom. Na een kwartier had de thuisploeg het ritme te pakken, en beet via een schot van Martijn van den Dikkenberg van zich af. De dit keer als linksbuiten Van den Dikkenberg, mikte ook nog in het zijnet.

Net als voor de rust, hielden de teams elkaar daarna in evenwicht. Na tien minuten spelen bracht Martin Henzen Martijn van den Dikkenberg in stelling die zich tussen twee Zeewolde spelers doorgoochelde, en de 1-0 binnen schoot.

Die marge bleef dus, mede dankzij Jaap van Doorn, uiteindelijk in tact: 2-1. Voor Van Doorn is het wel wennen. ,,Ja, zo ben je aanvoerder en sta je altijd in de basis, en nu al een paar keer zit je op de bank. Dat is moeilijk. Maar goed, ik ben ruim een half jaar geblesseerd geweest. En mijn vervanger Niels van Ginkel heeft het goed gedaan. Ik ben nu fit. Dus hard werken, om weer in de basis te komen.’’