Recreatieplas naar prullenbak

7 november 2012 om 00:00 Voorpagina

Alleen de gemeenteraad kan de langgekoesterde wens nog redden. Maar dan zal de gemeente 4 á 5 miljoen euro moeten investeren en zich garant stellen voor risico’s in de exploitatie. Het college vindt dit niet verantwoord en stelt de raad daarom voor nu af te zien van een recreatieplas.

Totale kosten onderzoek van 9 ton tevergeefs EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, gaan de plannen voor een recreatieplas langs de N224 definitief naar de prullenbak. In de afgelopen vijftien jaar investeerde de gemeente 900.000 euro aan onderzoekskosten.

door Freek Wolff

Zand

Het college had een uitvoeringsovereenkomst afgesloten met Ballast Nedam en exploitant Billy Bird. Aanleg en exploitatie zouden bekostigd worden uit de verkoop van zand, het bouwen van een aantal woningen en het realiseren van het recreatiepark. Het bleek niet mogelijk om de gronden te verwerven, omdat de gemeente het niet eens werd over de grondprijs met een agrariër die er veel grond heeft. Een onteigeningsprocedure zou lang gaan duren en daarom zegden de twee partijen de overeenkomst in april 2012 op.

Nu wil het college geheel afzien van het plan, want de zandmarkt is de laatste jaren volledig ingestort, waarmee een belangrijke inkomstenbron wegviel. Woningbouw en recreatievoorzieningen zijn de andere potentiële kostendragers. Ook voor deze activiteiten is de markt momenteel slecht.

‘Dood paard’

,,Het is vervelend hoe het loopt, maar we moeten niet gaan trekken aan een dood paard’’, licht wethouder Roel Kremers de keuze toe. ,,We willen nu ook duidelijkheid bieden aan de buurt.’’

Bestemmingsplan

De wethouder kan nog niet zeggen wat er met het bestemmingsplan gebeurt dat reeds was omgezet van een agrarische naar een recreatieve functie. De vraag is of dit nu teruggedraaid wordt zodat boeren hun bedrijf kunnen ontwikkelen.

Platform

Het Platform Recreatieplas had reeds zwaar teleurgesteld gereageerd toen bleek dat Ballast en Billy Bird waren afgehaakt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie