Afbeelding

Column Reinier van den Berg: 'Zout blijft nog in de kast'

7 november 2012 om 00:00 Nieuws

De winter gaf al even een voorproefje onlangs. In het laatste weekend van oktober, net toen we de klok een uurtje konden terugzetten, vroor het overal in de regio. Een mooi begin van de officiële wintertijd. Al zegt dat natuurlijk nog helemaal niets over de komende winter. Natuurlijk wordt er zoals ieder jaar druk gespeculeerd. En één ding is zeker: er is altijd wel iemand die het achteraf bij het rechte eind had. Er zijn ook winterverwachtingen op het internet te lezen die opvallen door hun vaagheid. Zoals: we krijgen deze winter soms veel regen, maar er komt ook een vorstperiode die zelfs schaatsijs gaat opleveren. Tja. Zo kan iedereen wel een winterverwachting maken. Vrijwel iedere winter kan er worden geschaatst, al is het soms maar kort. En in iedere winter regent het soms ook hard.

Concrete berekeningen zijn er eigenlijk niet. Dat wil zeggen, de grootste weercentra ter wereld berekenen met supercomputers wel tot minstens drie maanden vooruit de weersontwikkelingen en de stromingspatronen in de atmosfeer. Maar in het beste geval kun je daar bijvoorbeeld een uitspraak uit herleiden als: de winter wordt wat betreft temperatuur gemiddeld tot net aan de koude kant. Een uitspraak die dan geldt voor de hele winter. In de praktijk zou dat zo maar kunnen betekenen, dat het twee weken hard vriest en dat het de rest van de winter gewoon zacht en regenachtig is. Zoiets als de vorige winter zeg maar. In ieder geval laat de winter zich deze week nog niet zien. De zoutvoorraad van ACV wordt voorlopig nog niet aangesproken.

Foto's insturen

Net als vorige winter geeft weerman Reinier van den Berg in deze krant de komende periode zijn visie en informatie op het weerbeeld in de regio. In zijn wekelijkse column geeft hij onder meer tips en advies. Als lezer van deze krant kunt u weerfoto’s inzenden voor bij de column van Reinier van den Berg. Plaats de foto/foto’s (deze maand gemaakt in gemeenten Ede, Renkum, Veenendaal en Wageningen) op deze site bij Fotoalbums in ‘Weerfoto’s Reinier van den Berg 2012-2013’.

Mail de foto’s ook naar b.imminck@bdu.nl en vermeld daarbij de fotograafnaam, locatie en datum. Wekelijks wordt één weerfoto uitgekozen voor de krant.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie