Sportted Ede: ‘Trots op veertig jaar eigen zaak’

14 november 2012 om 00:00 Ondernemend

Het jubileum wordt in het weekeinde van 16 en 17 november gevierd. ,,Dan zijn er kortingen van tien tot veertig procent. En we verloten een helikoptervlucht voor drie personen.” De sportzaak bestaat sinds 1972 en heeft dus al heel wat goede en slechte tijden meegemaakt.

‘Wij verkopen van scheidsrechtersfluit tot helikopter’ EDE - Ted Brouwer is er met recht trots op dat zij op woensdag 21 november liefst veertig jaar een sportzaak heeft in Ede. De eerste zaak werd geopend door Johan Cruijff. ,,Ik ben ook de enige in Ede, die na veertig jaar zelf nog in de winkel staat. Dat vind ik zelf wel een prestatie. Dat ik het zo lang heb kunnen volhouden, komt ook door de mensen die me zeer na staan en natuurlijk mijn personeel. We moeten het met z’n allen doen.” door Jan de Boer

Het was voor de toen negentienjarige Ted Brouwer een hele stap. Als één van de eerste vrouwelijke sportonderneemsters van Nederland in een echte mannenwereld moest ze wel haar mannetje staan. Vanuit de passage achter het toenmalige Gouden Kruis verhuisde de de zaak naar het nieuwe ‘Hof van Gelderland’. ,,Nu zitten we aan de Torenstraat 2 in een ruime winkel.”

In de afgelopen veertig jaar is er op sportgebied heel wat veranderd. Een merk als Nike was er bijvoorbeeld nog niet. ,,Je had alleen Adidas, Puma en Quick”, herinnert zij zich. ,,In de eerste vijftien jaar had je alleen zwarte schoenen en gekleurde trainingspakken, geelzwart voor Lunteren, blauwwit voor DTS enzovoorts. Later kwamen er modekleuren bij. Ook is er de laatste jaren veel meer kleur in de winkel.”

De klant is in de ogen van Ted Brouwer kritischer geworden. ,,Dat komt mede door internet en andere sociale media. In de begintijd hadden we zestig modellen schoenen in de winkel staan. Nu staan er zeshonderd modellen. Allemaal in verschillende maten van maat 16 tot maat 50. Zelf verkopen wij vijfendertig sportmerken. Er zijn er veel meer, maar je moet ergens een keuze maken. Trendy is op dit moment de gekleurde sportschoen, vooral voetbalschoenen. Dat komt omdat bekende voetballers op dit soort schoenen spelen. De jeugd doet dat na. De techniek van de voetbalschoen is heel anders, de schoen wordt steeds lichter, door veel kunststof.”

Andere sporten

Bij andere sporten is het niet anders. ,,De hockeysticks en de tennisrackets zijn van hout naar kunststof gegaan. Het is deels verbeterd. Kunststof is goed, maar met hout heb je veel meer gevoel. Wij zijn de speciaalzaak voor de sport, we hebben een heel uitgebreid assortiment voor de functionele sporten.”

Bij Sportted kun je altijd een voetbalbroekje of een paar sokken kopen. ,,Het is bij ons altijd voorradig. Bij andere sportzaken in Ede kun je bijna niet meer terecht voor kleding van de Edese sportclubs, bij ons wel. Wij maken geen onderdeel uit van een keten, wij kopen nog zelf in. Een winkel als de onze heeft een gevoel bij het dorp, staat dicht bij de persoon. Onze leuze is nog altijd ‘Wij verkopen van scheidsrechtersfluit tot helikopter, alleen het laatste op bestelling’.”

Foto:

Ted Brouwer voor haar zaak aan de Torenstraat in Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie