Column Reinier van den Berg: 'Slecht wegdek'

14 november 2012 om 00:00 Nieuws

Nederland is misschien wel het land met de hoogste dichtheid verkeersborden. Je ziet door het woud van de borden amper wat nu weer de aandacht zou moeten trekken. Geregeld kom je ook een bord tegen dat waarschuwt voor slecht wegdek. Dat betekent doorgaans dat je nog (minstens) met de toegestane snelheid je weg kunt vervolgen.

Ik ben net terug van een missie in Zuid-Soedan. Een extreem arm land in de hoorn van Afrika. In de hoofdstad met ruim één miljoen inwoners zijn sommige wegen redelijk en zelfs verhard. Buiten de hoofdstad zijn alle wegen onverhard. De belangrijkste weg van het grote land, de A43, verbindt de hoofdstad Juba met enkele kleinere plaatsen en met de buurlanden. Het is echter een zandweg in extreem slechte staat van onderhoud. Zo net na de regentijd is de weg op meerdere plaatsen veranderd in iets dat nog het meest lijkt op een modderig moeras. We zagen tientallen trucks die er letterlijk zijn gestrand. De chauffeurs kunnen geen kant op, de bewoonde wereld is onbereikbaar. Ze maken er het beste van en proberen te overleven totdat drogere tijden aanbreken, of het leger toch met hulp komt. En nog kwamen er nieuwe vrachtwagens aan, die allen onherroepelijk zouden vastlopen in deze verraderlijke fuik van modder. Onze jeeps konden er net doorheen, soms door naast de weg een nieuwe weg te banen door struikgewas.

Terug in Nederland. Onze wegen liggen er perfect bij. Een 4-wheel drive is volstrekt overbodig. En bij de minste of geringste dreiging van gladheid staat de ACV klaar met de strooiwagens. Vandaag en donderdag krijgen we een paar koudere nachten. Misschien zelfs met een graadje vorst.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie