Afbeelding
Foto: Gert Jan Koster

Column Cees van der Knaap: Irma van der Wal

21 november 2012 om 00:00 Nieuws

Hypotheekrenteaftrek, zorgpremie, belastingstelsel, zorgtoeslag. De grote thema’s uit het Regeerakkoord trekken veel aandacht in de media. Wie de overige voorstellen leest, ziet nog een keur aan maatregelen, die mensen gaan treffen.

Zo maak ik me zorgen om Irma van der Wal. Zij is 38 jaar en woont met begeleiding in Ederveen; ze heeft een verstandelijke beperking. Irma bezoekt dagactiviteitencentrum Veldheim in Ede. Daar maakt ze onder meer sieraden en pindaslingers voor vogels. In het winkeltje waar dit alles te koop is, draait ze kassadiensten. Ook werkt ze in de tuin.

Ik heb haar leren kennen tijdens een bezoek aan kinderboerderij De Oude Hofstede in Ede. Zij was daar ook en kwam naar me toe om te vragen hoe het met me ging. Ze mocht even mijn ambtsketen om. Natuurlijk werden er foto’s gemaakt. Sindsdien zijn we vrienden. In 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van ondersteuning en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrische patiënten en dementerende ouderen. De AWBZ wordt daartoe omgevormd.

Dagbesteding zoals Veldheim aanbiedt, is zo’n vorm van ondersteuning. Gemeenten krijgen straks van het kabinet in totaal acht miljard euro. Dat lijkt veel, maar het is 25 procent minder dan nu. Het idee is dat gemeenten efficiënter te werk kunnen gaan en maatwerk gaan leveren. Vorige week was ik te gast bij de ‘Vergeet-Mij-Niet Winterfair’ in Veldheim.

U raadt het al: Irma was er ook. ‘Blij om u te zien’ en ‘wat jammer dat u alweer gaat’. Ze is een fantastische en enthousiaste vrouw. Die avond heb ik nog lang nagedacht over de gevolgen van het Regeerakkoord. Er komt veel op ons af als gemeente, dat weet ik wel zeker. En onze inwoners gaan dat op de lange duur ook merken. De naam van de Winterfair van Veldheim had niet beter gekozen kunnen worden: Vergeet-Mij-Niet.

Twitter: @CvanderKnaap

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie