Klachten over vuurwerk in Ede nemen toe

21 november 2012 om 00:00 Voorpagina

Al in de maand september werd er twee keer bij de politie melding gedaan van overlast door vuurwerk. Deze maand is dat aantal tot nu toe opgelopen tot 23, meldt Koetsier. ,,Het probleem is lastig te lokaliseren omdat de meldingen vanuit heel Ede komen. Wel proberen we op elke melding af te gaan, maar het blijft een kat-en-muisspel tussen 'afstekers' en de politie”, zegt Koetsier.

EDE - Het afsteken van vuurwerk in delen van Ede leidt momenteel tot overlast bij bewoners en instanties. Zowel de politie als de gemeente hebben uit verschillende wijken in Ede klachten ontvangen. ,,Sinds september zijn er ruim dertig klachten bij ons binnengekomen”, meldt politiewoordvoerder Paul Koetsier.

door Boy Imminck

Toezicht

,,Ook burgemeester Van der Knaap constateert de overlast en ergert zich eraan”, zegt gemeentewoordvoerder Henk Faas. ,,Als gemeente kunnen we via onze afdeling Toezicht een bijdrage leveren aan de bestrijding ervan. Daarnaast heeft het prioriteit tijdens de overleggen met de politie. Vuurwerk mag pas op oudjaarsdag vanaf 10.00 uur worden afgestoken. Zwaar vuurwerk afsteken is bovendien helemaal verboden. Wat er nu vaak gebeurt is dus dubbel illegaal.”

Via de sociale media kwamen de afgelopen week bij deze krant meerdere meldingen van overlast binnen. Zo zou er rond de Waterloweg in Ede vaak vuurwerk worden afgestoken. Ook in de wijken Veldhuizen, Rietkampen en rond de Proosdijweg klinken volgens buurtbewoners vrijwel dagelijks flinke knallen. Ook bij gezinshuis De Proosdij, waar mensen met een beperking wonen, wordt overlast ervaren. ,,Het valt nog mee hoor”, zegt Gertjan van Vliet van het gezinshuis. ,,Onze bewoners gaan op tijd naar bed en ervaren dus meestal geen last omdat ze al in slaap zijn. Maar wij als leiding merken wel dat er vrijwel dagelijks vuurwerk wordt afgestoken. Meestal na 20.00 uur begint de ellende weer”, zegt Van Vliet.

Gertjan van Vliet hoopt dat de meeste overlast al achter de rug is. ,,Vorig jaar hebben we hier veel last gehad van incidenten met vuurwerk, nu concentreert de overlast zich rond de speeltuin.” De boetes voor het te vroeg afsteken van vuurwerk zijn volgens politiewoordvoerder Koetsier aanzienlijk. ,,Die boete ligt op honderd euro terwijl het afsteken van illegaal vuurwerk al snel meer dan het dubbele kost. Ook worden jonge vuurwerkafstekers vaak doorverwezen naar Bureau Halt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie