De voormalige vuilstort in Wekerom
De voormalige vuilstort in Wekerom Gerwin van Luttikhuizen

Gemeente aan de slag met herstel vuilstort Wekerom

29 maart 2018 om 16:54 lokaal

WEKEROM De gemeente Ede start met werkzaamheden voor het herstel van deklaag op de belt in Wekerom. De voormalige stortplaats wordt daarom met ingang van vrijdag 30 maart zo lang de werkzaamheden duren afgesloten. De heuvel is dus tijdelijk niet toegankelijk voor recreanten.

Het was al langer bekend dat de herstelwerkzaamheden nodig zijn. Op verzoek van de gemeente heeft onderzoeksbureau Sweco een 'second opinion' gemaakt, nadat omwonenden eigen onderzoek lieten verrichten. Dit onderzoek bevestigt dat herstelwerkzaamheden noodzakelijk zijn. Het is volgens de gemeente echter onwaarschijnlijk dat het leggen van de fundering voor een uitkijktoren op de belt in Wekerom de oorzaak is voor het uitstromen van percolaat (water dat in contact is geweest met afval) op de heuvel. De fundering zou daar te licht voor zijn.

Het uitstromen van percolaat is een veel voorkomend verschijnsel bij stortplaatsen. De uitstroom kan aanzienlijk worden verminderd door zwakke plekken te herstellen en deklaag dikker te maken, meldt de gemeente. Die werkzaamheden worden nog dit jaar uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden wordt ook de geplande uitkijktoren geplaatst.

De gemeente houdt de plek daarnaast goed in de gaten door extra grondwateronderzoek te doen en via het monitoren van het zettingsgedrag van de belt nabij de uitkijktoren. Dit laatste betekent dat er controle plaatsvindt op eventuele verzakkingen.

Wethouder Willemien Vreugdenhil: ,,De ´second opinion´ bevestigt het uitgebreide onderzoek dat de gemeente in 2016 op verzoek van omwonenden uitvoerde: er is sprake van een stabiele situatie, maar de deklaag moet op enkele plaatsen wel worden hersteld. Dit duurt helaas wel langer dan wenselijk is. We zullen het herstel voortvarend oppakken, maar dit moet ook zorgvuldig gebeuren.''

Voor het klompenpad Beek- en Bultpad wordt een tijdelijke alternatieve route uitgezet.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie