Afbeelding

Column Reinier van den Berg: 'Sinterklaaswintertje'

21 november 2012 om 00:00 Nieuws

Langzaam maar zeker zien we de winter toch dichterbij sluipen. Maandagochtend vroeg was alles weer mooi berijpt. Op een enkele plek kwam de temperatuur van het vochtige wegdek onder nul en werd het ook glad.

De ACV rukte in de vroege ochtend uit om enkele wegen die extra gevoelig zijn voor lage temperaturen uit voorzorg te strooien. Behalve de kou was de mist vooral in het Binnenveld verraderlijk dicht. Soms kon je er minder dan vijftig meter ver kijken. Toch blijft het voorlopig bij een enkele losse winterse speldenprik. De rest van deze week kunnen de strooiauto’s op stal blijven staan. Maar computerberekeningen gaan tegenwoordig behoorlijk ver. Meteorologen vinden het de gewoonste zaak van de wereld om met elkaar ook de termijn van tien tot zelfs veertien dagen met elkaar door te nemen. Heel soms kunt u daar ook iets van zien in het weerpraatje op de televisie.

De zogenaamde pluim wordt dan uit de kast gehaald. In een pluim wordt iets zichtbaar van de trends op langere termijn. In dezelfde grafiek wordt ook de onzekerheid weergegeven. Op zich zijn dit heel bruikbare gegevens voor de doorgewinterde meteoroloog. Maar je moet als het ware wel goed de bijsluiter, over onzekerheid, erbij betrekken. Ik weet nog goed dat we op basis van dit soort berekeningen heel trefzeker de strenge vorstperiode van februari konden aankondigen, eerder dit jaar. De afgelopen dagen zagen we in de pluim steeds een aanwijzing, dat de kans op een paar koude nachten begin december duidelijk wat groter wordt. Het is nog ver weg, maar heel misschien hangt er een klein ‘sinterklaaswintertje’ in de lucht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie