Column EdeStad.nl 'Redelijk Getikt': Zwijnendiner

28 november 2012 om 00:00 Nieuws

‘s Avonds rij ik weleens over de N224 door het Planken Wambuis en dan zie ik soms zo’n imposant wild (ever)zwijn aan de kant van de weg staan. De tijd dat Obelix die beestjes een koppie kleiner maakte, is voorbij. Hierdoor is er een overschot en vormen ze een gevaar voor automobilisten. Want Miss Piggy en haar kroost wroeten het liefst pal langs het asfalt.

Maar nu is hier een oplossing voor gevonden. De provincie gaat strak langs de N224 grasbetonblokken plaatsen. Dit moet de zwijnen de lust ontnemen om in de berm hun diner te zoeken. Het wordt zo immers lastig om tussen het beton te snuffelen naar regenwormen, wortels en keverlarven. Slim bedacht.

Voorlopig is er nog géén oplossing voor het ecoduct aan de oostelijke rand van de Hoge Veluwe, waar vooral herten de oversteek willen nemen. Tja, vreemd heh? Nu gaan we ze maar afknallen, omdat ze aan de overzijde eigenlijk niet welkom blijken. Was dat vooraf niet te voorzien? Maar intussen zijn er miljoenen euro’s geïnvesteerd. Hier zakt je broek toch vanaf...lijkt me. Toch sluit Park De Hoge Veluwe zich aan bij dat beleid, om herten daar gewoon af te schieten.

Een andere saillante actie binnen de hekken van dit park is dat je hier straks urnen van gecremeerde personen in de grond mag begraven. Nee, het wordt geen alternatief kerkhof met grafzerken, maar een natuurlijke omgeving waar niets erop wijst dat je opa daar zijn laatste rustplaats heeft. Hij krijgt hooguit een digitale chip in zijn borstzak mee, zodat hij wel te lokaliseren is met moderne apparatuur.

Nu maar hopen dat de ‘allesetende’ zwijnen rond het Kröller Müller en Sint Hubertus het niet op de heupen krijgen en op jacht gaan naar een smeuïge portie as. Anders moeten we straks ook op de Hoge Veluwe nog grasbetonblokken plaatsen...

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie