Mozarts opera ‘La Clemenza di Tito’ live op witte doek

28 november 2012 om 00:00 Cultuur

EDE - De opera ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart wordt zaterdag 1 december (18.55 uur) live uitgezonden in CineMec vanuit de Metropolitan Opera in New York.

Voorafgaand aan de opera zal Maarten-Jan Dongelmans, historicus, musicus en operakenner in hart en nieren een korte introductie geven.?Zondag 2 december wordt de opera om 13.00 uur ‘opgenomen’ herhaald.

Mozarts voorlaatste opera over de barmhartige Romeinse keizer Titus werd in 1791 door de Oostenrijkse keizerin smalend een ‘Duitse zwijnenstal’ genoemd. Ze had de plank niet erger kunnen misslaan. De partituur bevat de mooiste aria’s en ensembles. Een opvallende rol is weggelegd voor de klarinet, destijds een nieuw orkestinstrument.

Barokspecialist Harry Bicket zwaait het stokje, terwijl de regie in handen is van Jean-Pierre Ponnelle. Tenor Giuseppe Filianoti vertolkt de hoofdrol. Sopraan Barbara Frittoli tekent voor de partij van Vitellia, de keizersdochter die uit is op wraak. Mezzosopraan Elena Garanca beleeft als Sesto een romance met haar.

Tenor Guiseppe Filianoti stond eerder op het toneel van het Royal Opera House in Londen, om de rol van Alfredo te zingen in La Traviata. In 2003 opende Filianoti het seizoen van de Scala in een productie van Rossini’s Moïse et Pharaon, onder leiding van Riccardo Muti. In de seizoenen die volgden, bleef hij regelmatig terugkeren in Milaan. Recent nog als Nemorino in L’elisir d’amore. In 2005 debuteerde hij met veel succes in New York met Lucia di Lammermoor van Donizetti.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie