Kröller-Müller toont Italiaanse avant-garde

30 november 2012 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - Het Kröller-Müller Museum heeft van 15 december tot en met 7 april de tentoonstelling De rijkdom van Arte Povera in huis. Het gaat hier om Italiaanse avant-garde uit de jaren zeventig.

Dan is er werk te zien van acht internationaal gewaardeerde kunstenaars: Giovanni Anselmo, Luciano Fabro, Jannis Kounellis, Mario Merz, Giulio Paolini, Giusepe Penone, Michelangelo Pistoletto en Gilberto Zorio.

Arte Povera, letterlijk vertaald 'arme kunst', is een beweging in de beeldende kunst die kort en intensief van zich laat horen in de jaren 1967-1972. Initiatiefnemer is de sociaal en politiek geëngageerde kunstcriticus Germano Celant. Hij verzamelt enkele jonge kunstenaars om zich heen die zich net als hij kritisch opstellen ten opzichte van de consumptiemaatschappij en de sociale misstanden in het Italië van dat moment.

De Arte Povera kunstenaars manifesteren zich met avant-gardistische activiteiten, 'azioni', in de steden Turijn, Genua, Bologna, Milaan, Rome en Amalfi. Ze opereren op straat (straattheater), in leegstaande gebouwen of in informele ruimten van geestverwante galeriehouders. Het traditionele rollenpatroon van kunstenaar, kunst en toeschouwer wordt doorbroken. Kunstcritici, fotografen, galeriehouders en publiek worden in plaats van toeschouwers deelnemers. Catalogi en tijdschriftartikelen maken plaats voor spontane, door de kunstenaars zelf samengestelde vlugschriften, die functioneren als momentopnames.

Arte Povera is een alles behalve geïsoleerde en afgebakende beweging. Zij is onderdeel van een tijdgeest, waarin wereldwijd de traditionele opvattingen op het gebied van politiek, samenleving, milieu en cultuur ter discussie worden gesteld. In de kunst lopen conceptual art, minimal art, land art en arte povera naast en door elkaar. Individuele kunstenaars verplaatsen zich van New York en Los Angeles naar het kleinste dorp ergens in Europa om elkaar te ontmoeten en ieder voor zich of in wisselende kleine samenstellingen te opereren op vaak onconventionele plekken. Gemeenschappelijk kenmerk is het aan de orde stellen van de betekenis en de inhoud van het kunstenaarschap in het dagelijks leven en daarmee in de samenleving.

Arte Povera is in beginsel geen museumkunst: de voor de beweging kenmerkende acties zijn niet te verzamelen. Wel is er het ‘restmateriaal’, dat in de musea terecht is gekomen: objecten met een eigen schoonheid en zeggingskracht, uitgevoerd in een grote verscheidenheid aan ‘eerlijke’ materialen. De werken hebben alle een rijke en interessante geschiedenis, als stille getuigen van wat eens spraakmakend was.

Noot voor de redactie: informatie ontvangt u via Sylvia Gentenaar, telefoon 0318-596152, 06-

12506816 of sylviagentenaar@kmm.nl. Op de beeldbank kunt u beeldmateriaal downloaden,

www.kmm.nl/beeldbank, gebruikersnaam: Pers, wachtwoord: AP2012kmm.

Het Kröller-Müller Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00

uur, de beeldentuin sluit om 16.30 uur. Informatie voor het publiek: www.kmm.nl, Facebook en

Twitter: @krollermuller.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie